Pierre Moscovici: Efectele negative ale Brexitului vor fi resimtite de economia britanica in 2017 si 2018

Data publicarii: 26-01-2017 | Economie

Economia britanica va plati un cost mai ridicat in 2017 si in 2018 pentru incertitudinile create in urma votului privind iesirea tarii din UE (Brexit), a afirmat joi comisarul european pentru afaceri economice Pierre Moscovici, admitand ca Regatul Unit nu a fost imediat afectat de votul din 23 iunie, transmite Reuters.

"Incertitudinile vor avea un efect mult mai palpabil asupra economiei britanice în 2017 și în 2018", a declarat Pierre Moscovici, într-o conferință de presă desfășurată la Bruxelles, după ce a recunoscut că Regatul Unit a avut o evoluție peste așteptări imediat după votul din 23 iunie.

Pe ansamblul anului trecut, economia britanică a înregistrat un avans de 2%, cel mai redus ritm de creștere din 2013, și în scădere față de 2,2% în 2015. Pentru acest an, economiștii se așteaptă la o expansiune de doar 1,2%.

Conform datelor publicate joi de Oficiul Național de Statistică (ONS), creșterea PIB-ului Marii Britanii în trimestrul patru din 2016 a depășit previziunile economiștilor, continuând să sfideze așteptările privind încetinirea expansiunii în urma votului privind ieșirea țării din UE.

Creșterea de 0,6% depășește estimarea economiștilor, de 0,5%, și marchează al 16-lea trimestru consecutiv de avans al economiei britanice. Motorul de creștere al economiei l-a reprezentat sectorul serviciilor, sprijinit de cheltuielile de consum, în timp ce industria și construcțiile au avut o contribuție zero, arată datele publicate joi de Oficiul Național de Statistică (ONS).

După votul din 23 iunie privind ieșirea Marii Britanii din UE, economia a înregistrat o performanță peste așteptări, deși datele recente arată un posibil declin al cheltuielilor de consum, din cauza deprecierii lirei sterline, care afectează veniturile.

Serviciile, care reprezintă peste 75% din PIB-ul Marii Britanii, au înregistrat un avans de 0,8% în perioada octombrie-decembrie 2016, compensând stagnarea producției industriale și creșterea de doar 0,1% din sectorul construcțiilor.

În ritm anual, Regatul Unit a înregistrat o creștere a PIB-ului de 2,4% în trimestrul patru din 2016, de asemenea peste estimările analiștilor.

Sursa: Agerpress