OPCOM a transmis la ANRE si Consiliul Concurentei mai multe suspiciuni de comportament ilegal pe bursa de energie

Data publicarii: 30-01-2017 | Economie

Operatorul pietei de energie electrica, OPCOM, a transmis Autoritatii de Reglementare in Energie (ANRE) si Consiliului Concurentei informatii privind unele practici ale participantilor la piata care ar fi putut distorsiona concurenta, precum intelegeri prealabile intre jucatori, a declarat, luni, pentru AGERPRES, directorul general al OPCOM, Victor Ionescu.

Aceasta, după ce reprezentanții ANRE și ai Consiliului Concurenței au precizat, pentru AGERPRES, că analizează două tranzacții cu energie încheiate pe bursa de profil OPCOM, suspecte că ar fi încălcat legislația.

Victor Ionescu a precizat că nu a primit vreo solicitare din partea celor două instituții pentru furnizarea de informații în acest sens.

"ANRE oricum deține toate informațiile pe care le avem și noi referitoare la prețuri și oferte. Ei pot face aceste investigații fără să solicite informații de la OPCOM", a afirmat el.

Șeful OPCOM a arătat că au existat suspiciuni privind anumite practici ale participanților la piață pe care le-a transmis în trecut la ANRE și la Consiliul Concurenței, însă a susținut că nu știe dacă ancheta celor două instituții vizează informațiile primite de la OPCOM.

Este vorba despre "suspiciuni care țin de comportamentul participanților în diverse medii de tranzacționare, pe care noi le-am sugerat, dar acestea fac parte din activitățile noastre de monitorizare, în așa fel încât, prin modificări ulterioare ale reglementărilor, să îmbunătățim atât concurența, cât și transparența", a mai spus Ionescu.

El a oferit câteva exemple în acest sens, printre care majorarea numărului de participanți eligibili la o tranzacție de pe platforma OTC (Over the Counter), dar și informații primite întâmplător, care au creat suspiciunea unei înțelegeri prealabile între jucători.

"Un alt exemplu este vizavi de tranzacțiile care pot fi efectuate la deschiderea sau la închiderea unei sesiuni de tranzacționare, periodicitatea cu care se conectează, când se conectează, ce urmăresc câteodată, acestea sunt lucruri pe care le investigăm în permanență și le transmitem concluziile noastre, urmând ca ANRE să ia măsurile respective. Întâmplarea a făcut să primim în corespondența noastră și alte informații decât cele care trebuiau transmise către noi și de aici s-a născut în mintea noastră o suspiciune de înțelegere prealabilă și atunci am trimis aceste informații și la ANRE și la Consiliul Concurenței", a adăugat directorul general al OPCOM.

Anterior, reprezentanții ANRE declaraseră că analizează două tranzacții suspecte încheiate pe OPCOM.

"ANRE este în discuții în acest moment cu Consiliul Concurenței pentru a analiza aceste tranzacții. Președintele ANRE a luat legătura cu cei de la Consiliul Concurenței ca, împreună, să desfășurăm o investigație în legătură cu aceste contracte", au spus oficialii reglementatorului.

La rândul lor, oficialii Consiliului Concurenței au confirmat că participă, alături de ANRE, la analiza acestor informații.

ANRE a demarat ancheta în urma unei sesizări potrivit căreia contractele ar fi fost încheiate la un preț mai mare decât ar fi normal.

"Dacă OPCOM, care este operatorul pieței, ne sesizează și el alte tranzacții suspecte, cu siguranță și acolo vom începe controlul, investigația", au precizat reprezentanții ANRE.

Aceștia au refuzat să precizeze care sunt tranzacțiile și companiile anchetate.

"Este o investigație în curs și nu putem da nume. Este vorba de tranzacții încheiate și pe PZU (Piața pentru Ziua Următoare — n.r.)", au subliniat oficialii autorității.

"Sunt doar suspiciuni momentan. Nu avem nicio confirmare. Bursa este liberă și acolo se întâlnește cererea cu oferta, din acest motiv avem nevoie de ajutorul Consiliului Concurenței", au adăugat aceștia.

Prețurile pe piața spot (Piața pentru Ziua Următoare — PZU, n.r.) a bursei de energie OPCOM au ajuns în aceste zile la recorduri istorice de peste 600 lei pe MWh, de două ori mai mari decât în primele zile ale acestui an.

România a înregistrat în zilele de 15 și 23 ianuarie 2017 cel mai mare preț al energiei din Europa, ajungând la 74,92 de euro pe MWh, respectiv 96,52 de euro pe MWh, potrivit datelor de pe site-ul bursei de energie OPCOM, operatorul pieței de energie electrică și gaze naturale din România.

Cel mai mare preț în această lună din Europa s-a înregistrat în Ungaria, respectiv 300 de euro pe MWh.

Din datele de pe site-ul OPCOM mai reiese că prețul mare de pe piața spot a bursei de energie OPCOM nu este cauzat de un deficit de energie, deoarece pe platformele la termen ale OPCOM s-a tranzacționat pentru luna ianuarie o cantitate de energie de 6,8 TWh, mai mare decât consumul țării, estimat la maximum 6 TWh pentru această lună. În plus, pe piața spot se mai tranzacționează o altă cantitate de 3,4 TWh.

Pe piețele la termen, prețul pentru luna ianuarie 2017 este de 168 de lei pe MWh.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: