Curtea de Conturi a identificat erori de aproape 83 milioane lei pe fondurile europene 2007-2013

Data publicarii: 31-01-2017 | Economie

Curtea de Conturi a identificat erori de circa 82,98 milioane lei pe partea de eligibilitate a proiectelor europene, pe cadrul financiar 2007-2013, si incalcari ale normelor pe achizitii cu un impact de peste 20,76 milioane lei, se arata in raportul pe 2015 al institutiei.

'Pentru perioada de programare 2007-2013, au fost declarate Comisiei Europene cheltuieli în valoare de 21,16 miliarde lei, din care Autoritatea de Audit a verificat cheltuieli în sumă de 4,352 miliarde lei. Principalele categorii de nereguli identificate au vizat abateri de la normele și dispozițiile privind eligibilitatea, fiind cuantificate erori în sumă totală de 82,979 milioane lei, precum și încălcări ale normelor în materie de achiziții cu un impact în cheltuielile auditate, în sumă de 20,764 milioane lei', se arată în document.

La Programul Operațional Sectorial Transport, în cadrul auditului de operațiuni, au fost constatate nereguli în domeniul achizițiilor publice, pentru care s-au propus corecții financiare cu impact în cheltuielile auditate în sumă de 207.000 lei.

'Neregulile au vizat aspecte precum: stabilirea unor cerințe de calificare care nu au legătură evidentă cu obiectul contractului, impunerea prin documentația de atribuire a unor cerințe de calificare restrictive și nelegale, neîndeplinirea de către oferta câștigătoare a cerințelor de calificare și selecție. Totodată, au fost constatate și cheltuieli neeligibile în sumă de 2,335 milioane lei, reprezentând, spre exemplu, erori de calcul ale avansurilor de materiale, lucrări neexecutate sau cheltuieli pentru care nu au fost prezentate documente justificative', informează Curtea de Conturi.

La Programul Operațional Regional, în cadrul auditului de operațiuni, au fost constatate nereguli în domeniul achizițiilor publice pentru care s-au propus corecții financiare cu impact în cheltuielile auditate în sumă de 5,997 milioane lei. Tipologia neregulilor identificate a vizat impunerea de cerințe restrictive, divizarea unui contract de lucrări în două contracte mai mici, utilizarea unor specificații tehnice care indică o anumită marcă de fabricație, fără să fie însoțite de mențiunea 'sau echivalent', încălcarea principiilor tratamentului egal și al transparenței, lucrări suplimentare decontate fără desfășurarea unei proceduri legale de achiziție și fără ca aceste lucrări să fie justificate de cauze imprevizibile sau situații de urgență.

Referitor la respectarea condițiilor de eligibilitate a cheltuielilor, au fost constatate cheltuieli neeligibile în sumă de 2.85 milioane lei, pentru nerespectarea condițiilor de acordare a ajutorului de stat, ajustarea eronată a prețurilor contractelor de lucrări, achiziționarea de echipamente și materiale neeligibile sau care nu a fost identificate la locația investiției.

La Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economic (POSCCE) au fost constatate nereguli tot în domeniul achizițiilor publice pentru care s-au propus corecții financiare cu impact financiar în cheltuielile auditate în sumă de 2,759 milioane lei.

'Referitor la respectarea condițiilor de eligibilitate a cheltuielilor, au fost constatate cheltuieli neeligibile în sumă de 13,851 milioane lei, reprezentând nerespectarea criteriilor de eligibilitate referitoare la încadrarea beneficiarului în categoria IMM, nerespectarea legislației în domeniul ajutorului de stat, achiziționarea de echipamente diferite de cele menționate în lista activelor corporale ce trebuiau achiziționate prin proiect, decontarea echipamentelor la un preț diferit de cel ofertat inițial', conform Curții de Conturi.

În ceea ce privește Programul Operațional Asistență Tehnică, în cadrul auditului de operațiuni, au fost constatate deficiențe cu impact financiar în cheltuielile auditate de 788.000 lei, ce reprezintă cheltuieli neeligibile efectuate de beneficiari prin decontarea eronată din POAT a creșterii venitului brut, ca urmare a majorării salariale acordate personalului care este delegat, detașat sau mutat temporar în altă structură decât cele care puteau beneficia conform legii de aceste majorări salariale.

La Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, au fost constatate nereguli în domeniul achizițiilor pentru care s-au propus corecții financiare cu impact asupra cheltuielilor auditate în sumă de 322.000 lei. Referitor la respectarea condițiilor de eligibilitate a cheltuielilor, au fost constatate abateri de 5,918 milioane lei.

Curtea de Conturi a constatat, la Programul Operațional Dezvoltarea Capacității Administrative, nereguli în domeniul achizițiilor publice pentru care s-au propus corecții financiare cu impact în cheltuielile auditate în sumă de 1,144 milioane lei. Totodată, s-a constatat decontarea unor cheltuieli neeligibile în sumă de 343.000 lei, reprezentând, cheltuieli cu salariile decontate fără justificarea corespunzătoare a muncii prestate sau efectuate anterior datei de notificare a implicării experților în proiect, precum și plata unor aplicații IT care la momentul desfășurării misiunii de audit erau nefuncționale sau erau parțial operaționale.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: