Romania va primi 60 de milioane de euro de la Banca Mondiala pentru imbunatatirea sistemului judiciar

Data publicarii: 01-02-2017 | Economie

Consiliul Directorilor Executivi al Bancii Mondiale a aprobat miercuri o finantare de 60 milioane euro, echivalentul a 66,99 milioane de dolari, care va fi acordata Romaniei in cadrul Proiectului de Imbunatatire a Serviciilor Judiciare, potrivit unui comunicat al Bancii Mondiale, remis, miercuri, AGERPRES.

Guvernul României va contribui la acest proiect cu 5 milioane euro, astfel că bugetul total va fi de 65 de milioane de euro. Proiectul va spori eficiența și accesibilitatea anumitor instituții din sectorul judiciar din țara noastră.

"România a înregistrat progrese importante pe calea reformării sectorului judiciar, de la momentul în care a devenit membră a UE în 2007, iar Banca Mondială a sprijinit toate aceste eforturi prin alocarea a 130 milioane de dolari în ultima decadă. Numărul societăților care au sesizat cazuri de corupție în sistemul judiciar a scăzut de la 14% în 2008 la 1% în anul 2013, iar procentul societăților care au declarat că instanțele nu constituie o problemă pentru activitatea lor comercială a crescut și el de la 28% la 73% în aceeași perioadă, conform Studiului Băncii Mondiale privind Mediul de Afaceri și Performanța Întreprinderilor (Business Environment and Enterprise Performance Survey — BEEPS). Instituțiile din mediul judiciar au jucat un rol activ în combaterea corupției, iar timpul necesar pentru soluționarea cauzelor de natură civilă și administrativă este acum mai scurt decât media europeană", se precizează în comunicat.

Oficialii Băncii Mondiale arată că, în ciuda progreselor înregistrate, numeroase instanțe din România sunt afectate de infrastructura judiciară inadecvată și nu pot îndeplini standardele europene, ceea ce le scade eficiența și îngreunează accesul cetățenilor și societăților comerciale la serviciile judiciare, în special în mediul rural și în zonele sărace.

Mai mult decât atât, tehnologiile IT&C existente sunt învechite și limitează capacitatea instituțiilor de a funcționa în mod adecvat și de a asigura o interacțiune automatizată, prin internet, cu beneficiarii sistemului și cu partenerii de lucru.

"Sprijinirea continuității și a implementării eficiente a serviciilor judiciare și susținerea eforturilor de combatere a corupției sunt nucleul unui demers de conturare a unei Românii care să fie corectă și responsabilă față de cetățenii săi, atractivă pentru investitori și angajată pe calea consolidării sectorului public. Banca Mondială are plăcerea de a susține eforturile pe care le întreprinde România pentru a face ca serviciile sale judiciare, care trebuie să fie moderne, eficiente, participative și transparente, să funcționeze pentru toți românii, indiferent de locul unde se află și de situația lor financiară", a declarat Elisabetta Capannelli, director de țară al Băncii Mondiale pentru România și Ungaria, citată în comunicat.

Proiectul de Îmbunătățire a Serviciilor Judiciare are în vedere obiective precum reabilitarea și construirea clădirilor pentru instanțe, în special în regiunile sărace și dezavantajate ale României, și susținerea investițiilor în infrastructura IT&C, pentru îmbunătățirea interacțiunii cu cetățenii, cu societățile comerciale, precum și între instituțiile din sistemul judiciar.

De asemenea, proiectul va susține activitățile educaționale și de conștientizare pentru consolidarea relației între instanțe și comunități.

Tot prin intermediul acestui program va fi acordată asistența către Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) în vederea aderării la standardele UE la nivelul serviciilor constând în furnizarea de informații despre societățile comerciale, certificate și extrase, precum și desfășurarea procedurilor de intrare în insolvență, precum și pentru alte procese care survin în ciclul de viață al unei societăți comerciale.

Proiectul va sprijini migrația arhivelor ONRC pe o platformă electronică, devenind astfel disponibile publicului și reducându-se timpul necesar accesării datelor societate.

Este vizată și îmbunătățirea activităților de urmărire și cercetare, sprijinind activitățile din domeniul IT&C, punând în aplicare diverse îmbunătățiri audio-video și din punctul de vedere al securității, în conformitate cu standardele UE și facilitând aderarea la standardele din domeniul drepturilor omului în audierile realizate în cadrul procedurilor de urmărire și cercetare. În plus, proiectul va mai contribui și la îmbunătățirea nivelului de educație juridică în rândul grupurilor vulnerabile, în special în zonele cu rate sporite ale infracționalității.

"Vor exista parteneriate cu cetățenii, cu societățile comerciale, cu ONG-urile și cu comunitățile din toată România pentru sporirea impactului și implicării în activitățile propuse pentru îmbunătățirea sistemului judiciar. Alinierea la Strategia de Dezvoltare a Sistemului Judiciar și la Planul de Acțiune (pentru perioada 2015-2020) vine în întâmpinarea eforturilor pe care le face România pe calea consolidării reformelor din sistemul judiciar, concentrându-se pe cinci piloni-cheie: accesibilitate, integritate, eficiență, transparență și calitate", se mai arată în comunicat.

Banca Mondială și-a deschis biroul în România în anul 1991. Începând de atunci, Banca a furnizat împrumuturi în valoare de peste 11,1 miliarde de dolari, reprezentând împrumuturi, garanții și granturi în sectoare cum ar fi învățământul, sănătatea, agricultura, mediul, asistența socială, justiția, transportul și altele.

Portofoliul curent al Băncii include împrumuturi pentru investiții, activități analitice și asistență tehnică pentru sprijinirea priorităților de reformă ale României. Societatea Financiară Internațională (IFC), divizia Băncii Mondiale dedicată activităților din sectorul privat, are și ea un program activ în România, investind până acum peste 2,5 miliarde de dolari de la momentul demarării activităților sale în România.

În anul 2014, România a devenit membru contributor al Asociației Internaționale de Dezvoltare (International Development Association — IDA), prin intermediul căreia Banca oferă finanțare concesională beneficiarilor cu cele mai mici venituri, marcând astfel un punct de reper în rolul crescând al României de contributor la activitatea Băncii Mondiale. În anul 2016, Grupul Băncii Mondiale și România au sărbătorit 25 de ani de parteneriat continuu pe calea sprijinirii măsurilor de reducere a sărăciei și de dezvoltare durabilă.

Sursa: Agerpress