Softwin: Topul brandurilor romanesti publicat de ''BusinessWeek'' este irelevant

Data publicarii: 15-12-2006
Reprezentantii Softwin, companie IT care detine BitDefender, produs romanesc recunoscut international, au spus joi ca Top Brands Romania, realizat de Brandient si D& D Research pentru revista "BusinessWeek" este irelevant din cauza metodei de evaluare folosita. "Daca se lua in considerare cifra globala de afaceri (a Softwin, compania care detine brandul romanesc BitDefender - nr.), am fi fost foarte sus in top", a declarat Cosmin Mares, PR Manager al Softwin. El a facut referire la faptul ca pentru realizarea topului 50 branduri romanesti dupa valoarea lor, Brandient si D&D Research au luat in considerare "doar cifra de afaceri generata in Romania, nu la nivel global".

Potrivit lui Mares, BitDefender este cel mai cunoscut brand romanesc pe internet si are peste 40.000 de utilizatori in toata lumea. "Acest top arata in continuare faptul ca romanii gandesc la nivel mic, nu la nivel global", a adaugat Mares.

BitDefender este produsul de referinta al companiei Softwin, avand peste 41 de milioane de utilizatori in mai mult de 100 de tari, potrivit companiei. Procentul cel mai mare din vanzarile online pentru BitDefender il detin Statele Unite cu 51% din totalul vanzarilor, urmate de Germania (33%), Spania (5%) si Australia (4%).

Potrivit datelor publicate de Softwin, gama BitDefender a inregistrat in 2005 un volum de afaceri de peste 30 de milioane de dolari, iar la jumatatea anului 2006 vanzarile au depasit 60 milioane de dolari. Prognoza companiei pentru 2007 indica vanzari de 100 de milioane de dolari pentru acest segment. Produsele BitDefender reprezinta 95% din exportul de licente romanesti de software pe anul trecut.

Pentru a comenta pe marginea Top Brands Romania, NewsIn a mai contactat companiile BRD, Dacia si Petrom - ale caror marci se numara printre primele in fruntea clasamentului - insa reprezentantii acestora nu au dorit sa comenteze.

Potrivit Top Brands Romania, pe primul loc in clasament se afla Dacia, cu o valoare a brandului de 387,4 milioane de euro, urmat de BCR (355,6 mil. euro), BRD GSG (208,3 mil. euro), Petrom (86,8 mil. euro) si Sensiblu (72,5 mil. euro).

Potrivit reprezentantilor "Business Week", pentru realizarea studiului s-a folosit un model de calcul care cumuleaza o serie de elemente printre care forta financiara a brandului sau ritmul de crestere al segmentului de industrie unde este prezent brandul. De asemenea, autorii topului spun ca s-a tinut cont de un indice de "brand equity" (atractivitatea unui anume brand pe piata) obtinut prin prelucrarea si indexarea rezultatelor unei cercetari de piata nationale efectuata de D&D Research in 22 de categorii distincte si care acopera peste 200 de branduri romanesti.

Brandurile care sunt cuprinse in studiu sunt cele care au fost lansate si dezvoltate in Romania, indiferent de cetatenia proprietarului, in categorii adresate direct consumatorului (Business to Consumer), inainte de 1 ianuarie 2005. Pentru brandurile cu acoperire mixta (corporate/retail) s-a considerat doar segmentul de retail, potrivit realizatorilor topului. Nu au fost luate in considerare companiile care au fost pana de curand monopoluri (Romtelecom, CFR, Tarom, etc), brandurile din media, precum si holdingurile sau portofoliile de branduri, potrivit aceleiasi surse.

Bogdan Branzas, CEO al companiei de branding Branzas Design, partener al Interbrand, lider international in consultanta de brand, a declarat recent pentru NewsIn ca singura metoda de evaluare de brand acceptata international este cea folosita de Interbrand pentru aproape 400 de companii din toata lumea.

"In acest moment, sistemul financiar romanesc nu permite cu adevarat evaluarea brandurilor", a declarat Branzas. "Brandurile romanesti sunt tinere si metoda de evidenta contabila pe care companiile o folosesc, care de multe ori impiedica accesul la anumite infomatii, sunt motive pentru care Interbrand nu face si nici nu va face in urmatorii ani brand valuation (evaluare de brand - nr.) in Romania", a explicat el.

"Mi-e greu sa cred ca cineva a stat cu finantele BCR pe masa si a studiat cu adevarat problema", a argumentat partenerul Interbrand, companie care realizeaza anual "Cele mai bune branduri internationale".

Business Media Group (BMG), care editeaza "Business Week" in Romania, este un grup independent de media fondat in 1995. Compania mai editeaza, printre altele, "Business Review", "Biz", "Campaign".

Sursa: NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: