UPDATE Consiliul de Administratie al BNR a pastrat dobanda de politica monetara la 1,75%

Data publicarii: 07-02-2017 | Economie

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a hotarat, marti, mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 1,75% pe an, se arata intr-un comunicat de presa al institutiei, remis AGERPRES.

De asemenea, Consiliul a mai decis gestionarea adecvată lichidității din sistemul bancar și păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

"Rata anuală a inflației a crescut în luna decembrie 2016 până la—0,54%, de la—0,67% în luna anterioară, nivel inferior celui previzionat. Această evoluție s-a datorat integral revenirii în teritoriu pozitiv a dinamicii anuale a prețurilor combustibililor, al cărei impact a fost atenuat de cel al scăderii ratei anuale CORE2 ajustat. Pe ansamblul trimestrului IV, rata anuală a inflației a înregistrat o creștere marginală (-0,57% în luna septembrie), ușor inferioară așteptărilor. Rata anuală a inflației CORE2 ajustat a atins 0,3% la sfârșitul anului 2016, comparativ cu 0,6% în septembrie", se arată în document.

Potrivit acestuia, rata medie anuală a inflației a continuat să își restrângă valoarea negativă până la—1,5% în decembrie 2016 (de la—1,7% în septembrie), pe măsura diminuării impactului statistic al extinderii cotei reduse de TVA la toate produsele alimentare. În mod similar, nivelul calculat pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum a urcat la—1,1% în decembrie 2016 față de—1,3% în septembrie.

Conform documentului citat, decelerarea creșterii economice anuale în trimestrul III 2016, mai accentuată decât cea previzionată, a fost rezultatul încetinirii avansului cererii interne, pe seama temperării consumului gospodăriilor populației și a formării brute de capital fix.

"În condițiile unei scăderi mult mai ample a dinamicii importurilor în raport cu cea a exporturilor de bunuri și servicii, exportul net și-a redus aproape complet contribuția negativă la creșterea PIB real. Cele mai recente date statistice relevă menținerea unei dinamici anuale robuste a volumului cifrei de afaceri din comerț în primele luni ale trimestrului IV 2016 și accelerarea ritmului anual de creștere a producției industriale, dar și accentuarea declinului în construcții. Totodată, dinamica anuală a costurilor salariale unitare din industrie a rămas la niveluri înalte", menționează sursa citată.

Potrivit BNR, condițiile monetare reale și-au păstrat caracterul stimulativ și în luna ianuarie 2017.

"Randamentul mediu al depozitelor noi la termen s-a menținut relativ constant în decembrie 2016, în timp ce rata medie a dobânzii la creditele noi acordate sectorului privat a coborât la un nou minim istoric. Creditul acordat sectorului privat a continuat să-și accelereze creșterea în luna decembrie 2016, evoluție susținută și de această dată de segmentul societăților nefinanciare. Ponderea în total a creditului în lei a continuat să se majoreze, ajungând la 57,2%. Această evoluție certifică o mai bună transmisie a politicii monetare, contribuind și la atenuarea riscurilor la adresa stabilității financiare", mai spune Banca Centrală.

Sursa: Agerpress