Cifra de afaceri din comertul cu autovehicule a crescut cu 18%; serviciile prestate populatiei au urcat cu 7,3%

Data publicarii: 10-02-2017 | Economie

Cifra de afaceri din comertul cu autovehicule a crescut cu 18%, iar cea din serviciile de piata prestate populatiei a urcat cu 7,3%, in anul 2016 fata de cel anterior, se arata intr-un comunicat de presa al Institutului National de Statistica (INS) remis, vineri, AGERPRES.

"În anul 2016, comparativ cu anul 2015, volumul cifrei de afaceri pentru comerțul cu ridicata și cu amănuntul, întreținerea și repararea autovehiculelor și a motocicletelor, serie brută, a crescut cu 18%, datorită creșterilor înregistrate la comerțul cu motociclete, piese și accesorii aferente, întreținerea și repararea motocicletelor (+29,1%), comerțul cu autovehicule (+26,6%), întreținerea și repararea autovehiculelor (+24,3%) și la activitățile provenite din comerțul cu piese și accesorii pentru autovehicule (+3,4%)", se arată în document.

Activitatea de servicii de piață prestate populației, serie brută, a înregistrat o cifră de afaceri cu 7,3% mai mare comparativ cu anul 2015, provenită de la serviciile de coafură și alte activități de înfrumusețare (+40,7%), activitățile de spălare, curățare și vopsirea textilelor și blănurilor (+15,4%) și de la activitățile hotelurilor și restaurantelor (+15,0%).

Scăderi au înregistrat activitățile de jocuri de noroc și alte activități recreative (-4,6%) și activitățile agențiilor turistice și tur-operatorilor (-1,3%).

În luna decembrie 2016, volumul cifrei de afaceri din comerțul cu autovehicule și motociclete față de luna precedentă a scăzut ca serie brută cu 4%, iar ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, cu 1,8%. Volumul cifrei de afaceri pentru serviciile de piață prestate populației a urcat față de luna precedentă atât ca serie brută cu 3,8% cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate cu 2,6%.

Față de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri pentru comerțul cu autovehicule și motociclete a crescut cu 17,2%. În ceea ce privește volumul cifrei de afaceri pentru serviciile de piață prestate populației, acesta a crescut cu 0,6%.

Sursa: Agerpress