De ce trebuie sa tinem cont atunci cand alegem un card de credit?

Data publicarii: 15-12-2006
Alegerea unui card de credit nu e lucru usor, numai daca ne gandim ca aprope fiecare banca importanta ofera un astfel de produs. Ba unde mai pui ca in ultima vreme unele banci ni-l ofera si gratis (adica fara taxa de emitere sau de administrare in primul an), numai si numai sa-l luam si sa-l utilizam. Pentru ca, fara indoiala, un card de credit are multe avantaje: este un credit, sau tehnic vorbind, o linie de credit pe viata, ceea ce inseamna ca banii rambursati astazi ii putem imprumuta iar maine. In plus, putem scapa si fara plata dobanzii in perioada de gratie. Dar cum alegem cel mai bun card?

1. Posibilitatea de a comanda on-line cardul de credit

Unele banci le ofera celor intersati de un card de credit posibilitatea de a-l comanda on-line, simplificand procesul de emitere a cardului. Astfel, pe site-urile bancilor au inceput sa apara formulare de cerere de card. Odata copletat un astfel de formular, un reprezentant al bancii ia legatura cu clientul pentru confirmarea datelor. Urmatorul pas va fi eliberarea cardului la o agentie aleasa de client.

2. Venitul minim solicitat de banca

Pentru a intra in posesia unui card de credit este nevoie de un salariu minim care variaza de la o banca la alta. In general, cardurile se acorda in conditiile in care se face dovada obtinerii salariului minim pe economie.

Cateva exemple:
- Piraeus Bank- Visa Classic- 70 EUR
- Raiffeisen Bank- Rariffeisen Bank Standard- 80 EUR
- OTP Bank- MasterCard Standard- 350 RON
- Alpha Bank- Alpha Card Visa Credit- 100 EUR
- Bancpost- Visa Electron- 500 RON

3. Limita de credit ce poate fi acordata

Bancile acorda limita de credit in urma unei analize de tip scoring. Tinand cont de profilul financiar al clientului (veniturile si obligatiile de plata avute), se ofera o linie de credit. Aceasta se calculeaza in functie de salariul avut, limita maxima fiind echivalentul a 3 salarii. Doar BCR acorda o line de credit care poate echivala cu 6 salarii nete. De obicei, linia de credit nu poate depasi o anumita valoare, stabilita in cele mai multe dintre cazuri la 5.000 EUR.

4. Dobanda practicata in cazul sumelor folosite din linia de credit

Cele mai multe banci practica dobanzi de peste 20%, exceptie facand CEC-ul care i-a atasat cardului MasterCard Standard o dobanda de 17,5%.

5. Perioada de gratie

Rambursarea banilor cheltuiti intr-un anumit interval il scuteste pe posesorul de card de plata dobanzii. Daca la inceput, perioadele de gratie erau de aproximativ 30 de zile, goana dupa clientii le-a impins pe banci sa acorde perioade de gratie din ce in ce mai mare. Astfel incat, cea mai frecventa perioada este de 55, 56 de zile. Pe piata cardurilor de credit, CEC-ul a venit cu cea mai mare perioada de gratie, de 59 de zile. Perioada de gratie se aplica doar pentru tranzactiile la comercianti. La Banca Transilvania se acorda insa perioada de gratie si pentru retragerile de numerar.

6. Suma minima de rambursat

In fiecare luna trebuie rambursat un anumit procent din banii cheltuiti din linia de credit.

Plafoanele stabilite de anumite banci:

CEC- MasterCard Standard- 2,5%
Bancpost- Visa Clasic- 3%
ABN Amro- Card Perfect Standard-4%, min. 50 RON
OTP- MasterCard Standard- 5%
Piraeus Bank- Visa Clasic- 5%
Raiffeisen Bank- Raiffeisen Bank Standard- 5%
Finansbank- CardFinans Avantaj MasterCard- 5%
Alpha Bank- Alpha Card Visa- 10%
Banca Transilvania- MasterCard Forte- 10%

7. Comisioanele si taxele aferente

Cardurilor de credit le sunt atasate o multime de comisioane. Cele mai importante sunt insa cele de emitere, de administrare si de retragere a banilor.
Unele banci nu percep comision la emiterea cardului, in timp ce altele administreaza contul de card in mod gratuit pentru primul an.
Cele care percep comisioane pentru emiterea cardului de credit practica valori de 10, 20 RON. Pentru administrarea cardului, comisioanele oscileaza intre 10 si 40 RON.
Cei care isi fac un card trebuie sa fie atenti la comisioanele practicate de banci in cazul retragerilor de numerar. Comisioane mici se percep pentru retragerea banilor de la bancomatul bancii emitente. Daca retragerile se fac in reteaua altor banci sau in strainate, comisioanele sunt mult mai mari. De pilda, pentru retragerile de la ATM-urile proprii, comisioanele sunt de 0,5%-1% pentru a ajunge la 3% cand retragerile se fac in strainatate.

Ghiseul Bancar

Ultimele stiri pe BankNews.ro: