Firmele romanesti pot iesi pe pietele straine de capital doar cu avizul CNVM

Data publicarii: 15-12-2006
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat un regulament prin care orice prospect de oferta publica sau de admintere la tranzactionare in cazul operatiunilor transfrontaliere are nevoie de avizul aurotiratii de reglementare a pietei. Prospectul de oferta publica de vanzare sau de admitere la tranzactionare pe o piata reglementata, in cazul emitentilor de valori mobiliare pentru care Romania este stat de origine, va fi aprobat de (CNVM), se precizeaza in noul regulament aprobat de reglementatorul pietei.

Aste act este un regulament de completare a reglementarilor CNVM in vederea implementarii unor prevederi ale directivelor europene.

"Tot ce se misca in spatiul european al pietei de capital trebuie sa aiba autorizarea reglementatorului pietei. Emitentii romani care doreau sa mearga pe o piata straina o vor face", a decalrat directorul general al Bursei de Valori Bucuresti, Stere Farmache.

Potrivit opiniei sale, CNVM ar trebui sa isi revizuiasca sitemul de tarife si comisioane.

"Orice oferta publica primara de vanzare trebuie avizata de CNVM pentru ca autoritatea de reglementare a pietei de capital sa poata fi sigura ca in clauzele prospectului sunt protejati toti investitorii, de aceea noul regulament mi se pare normal", a declarat Iulian Panait, presedintele companiei de consultanta KTD Invest.

Cu toate acestea, Panait recunoaste ca CNVM ar trebui sa incerce sa micsoreze perioada de aprobare a acestor prospecte, care in prezent depaseste 30 de zile.

Companiile listate pe o piata reglementata vor fi nevoite sa trimita raportarile si catre un sistem oficial de stocare, stabilit la nivel national.

Regulamentul CNVM impune obligatia de raportare pentru toti emitentii ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata, nu doar pentru societatile comerciale emitente de actiuni si obligatiuni.

Noul regulament a fost creat in vederea implementarii unor aspecte din directivele europene, si aduce anumite explicatii cu privire la  prevederile Legii 297/2004, Legea Pietei de Capital.

Aceastea se refera la directivele europene privind adecvarea capitalului firmelor de investitii si a institutiilor de credit, armonizarea cerintelor de transparenta in ceea ce priveste informatiile referitoare la emitentii ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata, ofertele publice de preluare, practici de piata acceptate, pietele de instrumente financiare, schemele de compensare a investitorilor si dispozitiile legale, reglementare si administrative cu privire la anumite organisme de plasament colectiv in valori mobiliare.

Sursa: NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: