Comisia Europeana: Acordurile comerciale stimuleaza sectorul agroalimentar al UE

Data publicarii: 27-02-2017 | Economie

Acordurile comerciale au contribuit la stimularea exporturilor de produse agricole din UE si au sprijinit ocuparea fortei de munca in sectorul agroalimentar si in alte sectoare ale economiei, a anuntat luni Comisia Europeana (CE), prezentand rezultatele unui studiu independent privind acordurile comerciale incheiate cu trei tari - Mexic, Coreea de Sud si Elvetia.

"Doar aceste trei acorduri au permis o creștere a volumului exporturilor de produse agroalimentare din UE cu peste un miliard de euro și au generat o valoare adăugată în sectorul agroalimentar de 600 de milioane de euro. Conform acestui studiu, un fapt la fel de important este că această creștere a exporturilor a contribuit la asigurarea în total a mii de locuri de muncă pe întreg teritoriul UE, din care cea mai mare parte în sectorul agroalimentar, inclusiv în agricultura primară. Aceste cifre sunt o dovadă clară a faptului că acordurile comerciale ambițioase și echilibrate au un efect pozitiv asupra industriei alimentare și agriculturii europene", a declarat comisarul pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Phil Hogan.

La rândul său, comisarul pentru comerț, Cecilia Malmström, a afirmat că studiul oferă informații importante în privința modului în care se poate continua reducerea birocrației și eliminarea barierelor în negocierile comerciale în viitor.

"Negociate corect, acordurile comerciale reprezintă o forță a binelui pentru agricultorii și pentru producătorii noștri de alimente", a apreciat Malmström.

Studiul arată că acordurile au contribuit la intensificarea schimburilor comerciale în ambele direcții, cu creșterea exporturilor UE și cu creșterea importurilor de produse din aceste trei țări, oferind consumatorilor și întreprinderilor din UE un acces sporit la produse agroalimentare.

Este de notat faptul că această creștere a importurilor are un impact redus asupra producției din interiorul UE. În schimb, ea reflectă în principal înlocuirea importurilor din alte țări terțe sau o creștere a consumului în UE.

Studiul subliniază importanța atenției acordate negocierilor comerciale realizate de principalii competitori ai UE pentru a garanta că UE nu rămâne în urmă în privința condițiilor de acces la piețe importante pentru produsele agroalimentare. Din document rezultă, de asemenea, că acordurile ambițioase mai recente, precum UE-Coreea de Sud, care a intrat în vigoare în 2011, au un impact pozitiv mai mare decât acordurile mai vechi și mai puțin cuprinzătoare, precum acordul UE-Mexic din anul 2000. Acesta reprezintă un indiciu al ameliorării calității și al eficacității acordurilor comerciale ale UE în privința înlăturării barierelor și al succesului în îmbunătățirea competitivității sectorului.

Cele trei acorduri comerciale și-au adus, de asemenea, contribuția la faptul că anul 2016 a fost un an record pentru exporturile de produse agroalimentare din UE, valoarea totală a exporturilor atingând 130,7 miliarde de euro, cu 1,7 miliarde de euro mai mult decât în 2015. Cele mai mari creșteri ale exporturilor anuale au fost cele cu destinația SUA (1,26 miliarde de euro) și China (1,06 miliarde de euro).

În același timp, valoarea importurilor de produse agroalimentare ale UE a scăzut cu 1,5%, ajungând la 112 miliarde de euro. În anul 2016, sectorul agroalimentar a reprezentat 7,5% din totalul exporturilor de mărfuri ale UE; 6,6% din ansamblul mărfurilor importate sunt produse agroalimentare. Cu un surplus de 18,8 miliarde de euro, sectorul agroalimentar reprezintă aproape jumătate din excedentul comercial global al Uniunii Europene, care s-a ridicat la 39,3 miliarde de euro în 2016.

Sursa: Agerpress