Chiritoiu: Am vrea ca in deciziile noastre sa includem mecanisme pentru despagubirea victimelor, iar omul sa nu mai mearga in instanta

Data publicarii: 28-02-2017 | Economie

Romania trebuie sa implementeze Directiva europeana privind despagubirea victimelor concurentei neloiale pana pe data de 24 martie 2017, iar ordonanta de transpunere a fost finalizata de Consiliul Concurentei, care a inclus in proiect si posibilitatea ca despagubirile sa se acorde in baza deciziei de sanctionare a Consiliului, nu doar in instanta.

"România este în întârziere cu transpunerea Directivei. Noul termen primit de la Comisia Europeană este 24 martie 2017. Noi pregătisem ordonanța de urgență, cu toate avizele, în luna decembrie a anului trecut. Nu s-a mai reușit de către vechiul guvern aprobarea ordonanței și am reluat acum procedura. Nu ne așteptăm la probleme, pentru că textele sunt văzute de funcționari, inclusiv de cei din Ministerul Justiției, există acordul lor. Ordonanța era co-inițiată cu Ministerul Economiei și, din moment ce nu sunt schimbări față de finalul anului trecut, mă aștept ca lucrurile să se miște destul de repede", a declarat, marți, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, la conferința PRIA Competition.

Potrivit acestuia, s-a optat pentru transpunerea directivei prin ordonanță deoarece nu mai este timpul necesar pentru trecerea unui proiect de Lege prin Parlament, însă Guvernul va decide forma actului normativ.

În ceea ce privește modul în care urmează să fie despăgubite victimele concurenței neloiale, Chirițoiu a menționat faptul că instanțele vor decide cuantumul despăgubirilor, dar pe baza dovezilor puse la dispoziție de autoritatea de concurență.

"Instanțele vor decide sumele cu care vor fi despăgubite victimele. Noi le vom pune la dispoziție dovezile, le vom facilita o metodologie prin care să își calculeze pagubele, dar rămâne la decizia instanței civile, nu cea de contencios administrativ, care judecă acele cazuri de concurență, să stabilească daunele", a mai spus Chirițoiu.

Mai mult, acesta a subliniat faptul că proiectul de act normativ conține o prevedere potrivit căreia despăgubirile victimelor să poată fi incluse în deciziile Consiliului, astfel încât acestea să fie scutite să mai meargă la tribunal.

"Am vrea ca, în plus față de Directivă, am propus și a fost acceptat, ca în deciziile noastre să putem include mecanisme care să vizeze despăgubirea victimelor, să nu mai trebuiască omul să meargă în instanță. Astfel, atunci când noi dăm o decizie, compania să accepte să despăgubească victimele și să fie considerată o circumstanță atenuantă. Deci să dăm companiei o reducere de amendă către stat cu condiția ca ea să intre într-un proces de despăgubire a victimelor", a explicat Chirițoiu.

El a dat ca exemplu cazul în care a fost sancționat operatorul de gaze din Otopeni pentru că a luat prețuri prea mari la conectarea la rețea. "Ca parte din sancțiune, ei și-au luat angajamentul să dea înapoi oamenilor partea considerată de noi excesivă din prețul luat", a spus Chirițoiu.

Potrivit sursei citate, de despăgubiri vor putea beneficia atât companiile, pentru care va fi mai ușor să desfășoare o acțiune în instanță, dar și consumatorii care vor putea acționa individual sau în grupuri.

Președintele Consiliului Concurenței a mai spus că, în baza noii legislații, victimele vor avea la dispoziție o bază mai clară pentru a cere despăgubiri. "Până acum, noi amendam firma, cu amenzi mari, care mergeau la buget", a adăugat Chirițoiu.

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, participă marți la conferința PRIA Competition, cel mai important eveniment dedicat reglementărilor de concurență, achizițiilor publice și ajutoarelor de stat.

Sursa: Agerpress