Pierderile Engie s-au atenuat in 2016, actiunile au urcat semnificativ la bursa

Data publicarii: 03-03-2017 | Economie

Actiunile Engie au inregistrat joi la bursa cel mai semnificativ avans din 2008, dupa ce compania franceza de utilitati a raportat castiguri anuale in linie cu estimarile analistilor, transmit WSJ, Reuters si Xinhua.

Sursa foto: energielive.ro

La Bursa de la Paris, acțiunile Engie au urcat cu 8,2%, cel mai semnificativ avans în rândul companiilor incluse în indicele principal CAC 40.

Engie SA (fostul GDF Suez) a raportat pentru 2016 pierderi nete de 400 de milioane de euro (421,3 milioane de dolari), dar în scădere față de nivelul record de 4,6 miliarde de euro în 2015. Compania este afectată de deprecierile de active de la centralele sale electrice, de majorarea provizioanelor pentru activitățile sale nucleare din Belgia și de prețul scăzut al electricității în Europa.

În 2016, profitul net recurent a scăzut ușor, la 2,5 miliarde de euro, de la 2,6 miliarde de euro în 2015, dar în linie cu estimările analiștilor și ale conducerii companiei.

Compania a înregistrat pierderi rezultate din deprecierea activelor în valoare de 3,7 miliarde de euro, compensate parțial de câștigurile de capital realizate în urma vânzării unor active. De asemenea, pierderile includ și provizioanele mai ridicate pentru activitățile sale nucleare din Belgia.

Engie a confirmat că va menține nivelul dividendelor acordate pentru acest an la un euro per titlu, iar anul viitor nivelul dividendelor va scădea la 0,70 euro pe acțiune.

Ca reacție la condițiile dificile de pe piață, directorul general al Engie, Isabelle Kocher, a decis vânzarea unor active expuse la variațiile de preț ale materiilor prime. Joi, șeful Engie a dat asigurări că până la sfârșitul acestui an vor fi vândute 85% din activele planificate.

Anul trecut, compania a anunțat că intenționează să vândă active de 15 miliarde de euro, în special centrale termoelectrice, majoritatea pe cărbune, și să investească 22 de miliarde de euro în perioada 2016 — 2018. Engie a vândut până acum active de opt miliarde de euro.

Veniturile Engie au scăzut anul trecut cu 4,7%, la 66,6 miliarde de euro, în timp ce profitul operațional (EBITDA) a înregistrat un declin de 5,2%, la 10,7 miliarde de euro.

Analiștii se așteptau la un profit net de 2,42 miliarde de euro, la vânzări de 65,99 miliarde de euro și profit operațional de 10,77 miliarde de euro.

Recent, Engie a avertizat că se așteaptă ca provizioanele pentru activitățile sale nucleare din Belgia să urce cu până la 1,8 miliarde de euro (1,9 miliarde de dolari), pentru a acoperi costurile legate de stocarea deșeurilor nucleare și dezafectarea reactoarelor.

Engie operează șapte reactoare nucleare în Belgia, prin subsidiara sa din această țară, Electrabel. De asemenea, subsidiara Synatom gestionează închiderea și dezafectarea reactoarelor, precum și stocarea deșeurilor nucleare.

Comisia pentru Provizioane Nucleare din Belgia (CNP) a anunțat o reducere a discountului ratei folosite la calcularea provizioanelor, de la 4,80% la sfârșitul lui 2015 la 3,50% la sfârșitul lui 2016. Din acest motiv, Engie va majora provizioanele pentru activitățile sale nucleare din Belgia cu 1,8 miliarde de euro.

Activitățile nucleare vor rămâne un element important pentru Engie, dar energia nucleară este mai puțin apreciată în prezent față de acum 20 de ani, deoarece au apărut alte tehnologii și a crescut concurența, a declarat Kocher.

Engie deține o participație de 40% în consorțiul NuGen, care construiește trei reactoare nucleare în Cumbria, Marea Britanie. De asemenea, face parte din consorțiul care va construi o centrală nucleară în Turcia.

Engie a stabilit un obiectiv de reducere a emisiilor de CO2 cu 10% până în 2020, majorarea capacităților sale de energie regenerabilă cu 50% în perioada 2009 — 2015 și creșterea eficienței energetice cu 40% până în 2018.

Pe piața din România, Engie este prezentă în trei sectoare de activitate: gaze naturale, electricitate și servicii energetice și de mediu.

Sursa: Agerpress