Alexandru Petrescu: Vom initia un Memorandum de debirocratizare in vederea simplificarii procedurilor administrative

Data publicarii: 03-03-2017 | Economie

Un Memorandum de debirocratizare in vederea simplificarii procedurilor administrative, initiativa comuna cu Secretariatul General al Guvenului, va fi introdus in sedinta Executivului de saptamana viitoare, a anuntat, vineri, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Alexandru Petrescu, in cadrul forumului 'Piata imobiliara in 2017'.

'Am făcut pași importanți în transformarea mediului de business într-unul prietenos și vom continua prin noi măsuri legislative. Cred că este nevoie de o analiză mai bună a proiectelor și programelor pentru îmbunătățirea unora, dar și de eliminare a altora care nu au adus beneficii în economie. Suntem într-o procedură destul de avansată cu proiectele privind TVA zero la locuințe, proiect aflat în dezbatere publică, dar și cu introducerea unor facilități fiscale pentru vânzarea de locuințe noi', a spus Alexandru Petrescu.

Acesta a apreciat că din perspectiva sa, 2017 este un an cu o piață imobiliară stabilă, iar România este o destinație atrăgătoare pentru investiții.

'România este o țară sigură și atractivă pentru antreprenori, interesul investitorilor, inclusiv din piața imobiliară, este pe o linie ascendentă. Avem foarte multe solicitări la minister. Economia se îndreaptă spre o zonă bună. Este momentul în care putem revigora mediul de afaceri', a mai spus ministrul pentru Mediul de Afaceri.

În opinia sa, Guvernul și Parlamentul caută cele mai bune soluții pentru susținerea investițiilor imobiliare, precum și a cetățenilor care doresc să cumpere locuințe noi.

Cu toate acestea, mai mulți dezvoltatori prezenți la Forumul din deschiderea Salonului Imobiliar București au susținut că anunțul privind TVA zero la locuințe poate distorsiona piața. Ei spun că deși există tranzacții în piață, ritmul va scădea exact în primăvară, unul dintre sezoanele de vârf în vânzare de locuințe. Mulți dezvoltatori, dar și clienți vor aștepta adoptarea legii de către Parlament, în această perioadă existând pierderi pentru ambele părți, ceea ce va conduce și la încasări mai mici la buget.

Dezvoltatorii au cerut, de asemenea, o legislație care să încurajeze vânzările de locuințe cu 3 și 4 camere, majoritatea familiilor din mediul urban trăind acum în locuințe de una sau două camere, ceea ce își pune amprenta și asupra descreșterii demografice.

Salonul Imobiliar București, care se desfășoară la Parlament în perioada 3-5 martie, prezintă oferta a circa 50 de dezvoltatori imobiliari. Ansamblurile rezidențiale prezentate sunt din toate zonele Capitalei, dar și din Ilfov.

Vizitatorii vor primi, odată cu biletul de intrare care costă 10 lei, și o cheie cu care vor încerca să deschidă ușa unui apartament. Cel a cărui cheie va deschide ușa, va câștiga un apartament cu două camere într-un ansamblu rezidențial nou.

Conform organizatorilor Salonului, cea mai ieftină locuință costă 19.000 de euro, prețul crescând până la 'câteva sute de mii'. Printre noile ansambluri rezidențiale se află atât locuințe verzi care folosesc energie regenerabilă, cât și locuințe 'inteligente', în care proprietarii își pot regla singuri, de la distanță, diferite utilități, precum lumina sau temperatura.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: