Ministrul Muncii: Statele care vor sa reduca alocatiile copiilor lucratorilor mobili, sa reduca si taxele percepute acestora

Data publicarii: 03-03-2017 | Economie

Ministrul Muncii si Justitiei Sociale, Lia-Olguta Vasilescu, sustine, in cadrul reuniunii Consiliului Ocupare, Politica Sociala, Sanatate si Afacerile Consumatorului (EPSCO) care are loc vineri la Bruxelles, mentinerea drepturilor persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca sau a celor care se afla in tranzitie de la un loc de munca la altul, reiese dintr-un comunicat al Ministerului Muncii transmis, vineri, AGERPRES.

'Consiliul s-a întrunit pentru a dezbate revizuirea Regulamentelor 883/2004 și 987/2009 privind coordonarea sistemelor de securitate socială, dar și să aprobe proiectul privind îmbunătățirea competențelor profesionale ale femeilor și bărbaților pe piața forței de muncă a UE. Un alt subiect abordat a fost intenția Comisiei Europene de a revizui regulamentele de coordonare a sistemelor sociale, în contextul în care unele state membre deja intenționează să propună amendamente și să își modifice legislația națională, de o manieră care ar putea să afecteze drepturile lucrătorilor mobili, prin reducerea alocațiilor acordate copiilor aflați în statul membru de domiciliu', se menționează în comunicat.

Poziția ministrului Lia-Olguța Vasilescu a fost aceea că România se opune categoric oricărei propuneri de armonizare și uniformizare care încalcă competențele naționale, în ceea ce privește regulamentul european, și consideră că modificarea jurisprudenței referitoare la securitatea socială nu trebuie să afecteze drepturile persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, a celor care se află în perioada de tranziție de la un loc de muncă sau altul și a membrilor de familie.

Astfel, oficialul român a susținut că miniștrii muncii europeni trebuie să se concentreze pe protejarea drepturilor lucrătorilor mobili europeni și a apreciat că statele membre care colectează taxe de la lucrătorii mobili trebuie să ofere o acoperire adecvată în ceea ce privește securitatea socială, în conformitate cu respectarea principiului tratamentului egal.

'Concret, dacă unele state plănuiesc să reducă alocațiile copiilor lucrătorilor mobili de pe teritoriul lor, trebuie să reducă și taxele plătite de aceștia', se menționează în comunicat.

Tot vineri, ministrul român și omologii săi europeni discută despre asigurarea unor condiții de muncă mai sigure și mai sănătoase pentru angajați, o temă de interes care va fi abordată și în timpul dejunului de lucru al miniștrilor organizat ulterior de Președinția Malteză a Uniunii Europene.

Oficialii europeni vor face și o analiză a Semestrului European 2017, după care Președinția Malteză va vorbi despre stadiul negocierilor privind propunerea de directivă de modificare a prevederilor Directivei 96/71/CE privind detașarea lucrătorilor în cadrul prestării de servicii.

'Proiectul vizează, printre altele, modificarea normelor actuale privind remunerația, procesul de subcontractare și ajustare a prevederilor privind detașarea prin agențiile de muncă temporară', se mai arată în comunicat.

La finalul vizitei de lucru, ministrul român are programată o întrevedere bilaterală cu Marianne Thyssen, comisarul european pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, pentru a dezbate propunerea de directivă privind detașarea lucrătorilor și cu privire la revizuirea Regulamentelor 883/2004 și 987/2009 privind coordonarea sistemelor de securitate socială.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: