Slovenia este interesata sa importe din Romania produse alimentare, care sunt de foarte buna calitate (ambasador)

Data publicarii: 07-03-2017 | Economie

Slovenia este interesata sa importe din Romania produse alimentare, care sunt de foarte buna calitate, a afirmat ambasadorul Sloveniei la Bucuresti, Mihael Zupancic, subliniind ca a testat aceste produse personal, in calatoriile facute in Romania.

Diplomatul sloven s-a întâlnit luni cu ministrul Agriculturii, și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, în cadrul discuțiilor fiind abordate subiecte ce privesc schimburile comerciale dintre România și Slovenia, ambele părți apreciind că relațiile bilaterale sunt foarte bune, iar comerțul este în creștere.

În prezent, cifra schimburilor comerciale dintre România și Slovenia este situată în jurul valorii de 700 milioane de euro, atât ministrul Petre Daea cât și ambasadorul Mihael Zupancic opinând că lucrurile pot fi îmbunătățite în această privință.

"Ambasadorul a afirmat că Slovenia este interesată să importe din România produse alimentare, pe care le-a catalogat ca fiind de foarte bună calitate întrucât le-a testat personal în mare parte, în călătoriile pe care le-a făcut pe teritoriul României în decursul ultimului an și jumătate. Totodată, Ambasadorul Sloveniei s-a arătat plăcut impresionat de faptul că a întâlnit oameni care au contact cu țara sa natală, aceștia având diverse proiecte în derulare", se menționează în comunicat.

La rândul său, ministrul Petre Daea a afirmat că România este interesată să identifice noi căi de colaborare cu Slovenia, astfel încât oamenii de afaceri din cele două state să se coreleze, în acest fel reușindu-se o impulsionare a schimburilor comerciale îndeosebi în ceea ce privește domeniul agricol. Ambasadorul Sloveniei a apreciat potențialul uriaș pe care îl are țara noastră din punct de vedere agricol, suprafața României fiind de 11 ori mai mare decât a Sloveniei, iar 70% din acesta este acoperit de păduri, rămânând puțin teren cu destinație agricolă.

În cadrul întâlnirii cei doi oficiali au abordat teme ce vizează legea vânzării terenurilor agricole din România, situațiile privind eventualitatea unui dublu standard în ceea ce privește produsele agroalimentare comercializate pe piața din vestul Europei, retrocedarea terenurilor agricole etc.

Cu privire la relațiile dintre România și Slovenia, ambasadorul Mihael Zupancic a apreciat că ar fi oportun ca în viitorul apropiat să aibă loc o întâlnire la nivel de miniștri ai Agriculturii, pentru a continua colaborarea în acest domeniu și a identifica noi modalități pentru a îmbunătăți relația dintre cele două state membre ale Uniunii Europene.

Sursa: Agerpress