Croitoru (ANES): Dezvoltarea unei culturi antreprenoriale feminine depinde de schimbarea rolurilor in societate

Data publicarii: 08-03-2017 | Economie

Dezvoltarea unei culturi antreprenoriale feminine depinde de schimbarea rolurilor in societate fata de femei si de o constructie a unei increderi de sine a femeilor, a declarat, Andra Cristina Croitoru, secretar de stat al Agentiei Nationale pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati (ANES), in cadrul unei conferinte organizate de Bursa de Valori Bucuresti dedicata Zilei internationale a femeii.

"Autonomia economică a femeilor înseamnă adoptarea unor măsuri care se referă la diminuarea diferenței salariale între femei și bărbați și la creșterea numărului de femei în posturi de decizie și mai ales încurajarea antreprenoriatului feminin. Încurajarea femeii de a iniția propria afacere reprezintă una dintre cele mai bune măsuri de a crește economic. Dezvoltarea unei culturi antreprenoriale feminine depinde de schimbarea rolurilor în societate față de femei și de o construcție a unei încrederi de sine a femeilor. Această schimbare se face prin accesul la educație al fetelor, în special, către acele domenii din învățământ care sunt specifice dezvoltării unei afaceri, economie, management sau altele", a spus Croitoru.

Potrivit acesteia, stereotipurile de gen limitează atât fetelor cât și băieților posibilitatea de a-și alege studii și mai puțin profesia, care duce la segregare pe piața muncii și existența unor domenii preponderent dominate de femei care, din nefericire, sunt subevaluate.

"Participarea echilibrată a femeilor și bărbaților pe piața muncii este strâns legată de modul în care puterea economică și politică este distribuită în societate. Avem un interes sporit pentru dezvoltarea politicilor de conciliere a vieții de familie cu viața profesională. Concilierea vieții de familie cu cea profesională dar și privată reprezintă un aspect de interes atât pentru femei, dar și pentru bărbați. Dezechilibrul din această zonă afectează angajatul, angajata, dar și organizația în care lucrează. Implicarea bărbaților în împărțirea responsabilă și echitabilă a sarcinilor din familie reprezintă cu adevărat o provocare care poate fi depășită. Prin informare, educare, puterea exemplului și asumarea conștientă, bărbații pot deveni parteneri în adevăratul sens al cuvântului", a mai arătat oficialul Agenției.

Cu ocazia zilei de 8 martie, Ziua Internațională a Femeii, Bursa de Valori București, alături de 40 alte burse de valori din întreaga lume, a organizat o deschidere oficială a ședinței de tranzacționare — "Sună Clopoțelul pentru Egalitatea de Gen". Evenimentul a fost organizat sub patronajul United Nations Women, UN Global Compact, UN Sustainable Stock Exchanges, International Finance Corporation, World Federation of Exchanges, precum și al Women in ETFs.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: