IATA: Cererea globala pentru transportul aerian, la cel mai ridicat nivel din 2011

Data publicarii: 08-03-2017 | Economie

Cererea globala pentru transportul aerian de pasageri a inregistrat in ianuarie cel mai semnificativ avans din ultimii cinci ani, pe fondul majorarii traficului in India si China, a anuntat miercuri Asociatia Internationala a Transportatorilor Aerieni (IATA), transmit Xinhua si Reuters.

"Am înregistrat un start bun în 2017, cererea globală pentru transportul aerian de pasageri înregistrând cel mai semnificativ avans din 2011", a afirmat directorul general al IATA, Alexandre de Juniac

În ianuarie, traficul aerian global de pasageri a crescut cu 9,3%, iar factorul de încărcare (numărul scaunelor care sunt ocupate la fiecare zbor) a urcat cu 1,20 puncte procentuale, la nivelul record de 80,2%, se arată în raportul lunar al IATA.

Cererea pentru transportul aerian de pasageri în Asia Pacific a crescut cu 14,3% în ianuarie, în timp ce în America de Nord avansul a încetinit.

Asociația Internațională a Transportatorilor Aerieni a anunțat luna trecută că numărul total de pasageri transportați anul trecut de companiile aeriene a ajuns la nivelul record de 3,7 miliarde deoarece a crescut cererea globală pentru transport aerian cu 6,3%, pe fondul redresării traficului în Orientul Mijlociu, regiunea Asia Pacific și Europa.

Nivelul record de pasageri se datorează reducerii prețurilor la bilete și a adăugării unui număr de 700 de noi rute în 2016. Prețul scăzut al țițeiului a determinat companiile aeriene să reducă tarifele la bilete, dar în februarie cotația barilului de țiței Brent, un indicator de referință pentru industria petrolieră, a depășit 50 de dolari, după ce Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și o serie de state producătoare din afara cartelului au încheiat un acord de scădere a producției pe plan global cu 2%.

Cel mai important stimulent pentru cererea globală pentru transport aerian — prețurile mai scăzute — ar putea să nu mai fie valabil anul acesta. Evoluția traficului aerian în 2017 ar putea fi, prin urmare, dependentă în principal de creșterea economiei, se arată în raportul IATA. Instituția avertizează că în acest an cererea globală pentru transport aerian ar putea crește cu doar 4-4,5%.

IATA este o organizație care reprezintă aproximativ 265 de companii aeriene din întreaga lume, echivalentul a 83% din traficul aerian mondial.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: