BCE si-a majorat estimarile privind inflatia si cresterea economica in zona euro

Data publicarii: 09-03-2017 | Economie

Banca Centrala Europeana (BCE) si-a imbunatatit usor estimarile privind cresterea economica inregistrata de zona euro in 2017, dar a imbunatatit semnificativ prognoza de inflatie pentru acest an, a declarat joi presedintele BCE, Mario Draghi, transmite AFP.

Conform noilor estimări ale BCE, Produsul Intern Brut al zonei euro ar urma să înregistreze o creștere de 1,8% în acest an, urmând ca în 2018 să înregistreze un avans de 1,7%. Comparativ, în toamna anului trecut, BCE prognoza o creștere de 1,7% pentru 2017 și un avans de 1,6% în 2018. Pentru anul 2019, BCE mizează în continuare pe o creștere economică de 1,6% în zona euro.

În ceea ce privește inflația însă, BCE și-a îmbunătățit estimările privind creșterea prețurilor de consum până la 1,7% în acest an, de la 1,3% cât estima anterior. De asemenea, prognoza de inflație pentru 2018 a fost îmbunătățită la 1,6%, de la 1,5% anterior, în timp ce prognoza de inflație pentru 2019 a fost lăsată nemodificată la 1,7%.

Estimările de inflație sunt importante pentru că misiunea principală a BCE este stabilitatea prețurilor, definită ca o creștere a prețurilor mai mică dar apropiată de 2%. Timp de aproape trei ani, inflația în zona euro s-a situat sub ținta de 2% avută în vedere de BCE, revenind la acest nivel abia în luna februarie 2017. Cu toate acestea, președintele BCE, Mario Draghi a avertizat că recenta creștere a inflației se datorează în principal majorării prețului petrolului și nu presiunilor fundamentale venite din economie. În aceste condiții, Mario Draghi consideră că este prea devreme să diminueze achizițiile de active atâta timp cât inflația de bază, care exclude elementele volatile, rămâne la un nivel de 0,9%.

Tot joi, Consiliul guvernatorilor BCE a menținut dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichiditățile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost lăsată la minus 0,40%.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: