ANAR: Continua interventia pe raul Nicolina si la Acumularea Ciric III, pana la eliminarea substantelor poluante

Data publicarii: 12-03-2017 | Economie

Specialistii de la Administratia Nationala 'Apele Romane' (ANAR) continua interventia si monitorizarea raului Nicolina, dar si a Acumularii Ciric III, pana cand substantele poluante vor fi eliminate in totalitate, mai ales ca in urma precipitatiilor inregistrate in ultimele doua zile, din cauza fluctuatiilor de nivel, exista pericolul ca hidrocarburile de pe vegetatia acvatica sa ajunga in cursul de apa.

"Ca urmare a precipitațiilor din ultimele două zile, personalul Sistemului de Gospodărire a Apelor din Iași intervine operativ și monitorizează în permanență râul Nicolina, unde din cauza fluctuațiilor de nivel, hidrocarburile de pe vegetația acvatică ajung în cursul de apă. Conducerea AN 'Apele Române' a solicitat îndepărtarea plutitorilor de pe cursurile de apă, și atenționează populația, în această perioadă, să evite traversarea prin vadurile cursurilor de apă", se arată într-un comunicat al ANAR remis duminică AGERPRES.

Potrivit sursei citate, precipitațiile înregistrate, în ultimele ore, au dus la depășirea cotelor de atenție, în spațiul hidrografic Prut — Bârlad, respectiv pe râul Miletin la stația hidrometrică Sipote (județul Iași), pe râul Jijia, la stațiile hidrometrice Dângeni, Dorohoi și Todireni și pe râul Bârlad, la stațiile hidrometrice Negrești, Codăești, Țibana.

În aceste condiții, angajații Administrației Bazinală de Apă Prut-Bârlad monitorizează permanent cursurile de apă, pentru a evita evenimentele cu impact deosebit. Astfel, se au în vedere măsuri de intervenție în zonele critice, în vederea asigurării unei secțiuni optime de scurgere a apei.

Până în acest moment, angajații SGA Iași au intervenit operativ prin înlocuirea barajelor absorbante din amonte de zona Pod Piața CUG, până la confluența cursului de apă Nicolina cu Bahlui. În continuare, personalul operativ împrăștie cu material absorbant pe cursul de apă Nicolina, până la îndepărtarea tuturor irizațiilor.

În 24 februarie 2017, autoritățile ieșene au intrat în alertă, fiind demarată o anchetă după ce uleiul dintr-un transformator uzat al fostului combinat de utilaj greu s-a scurs în Nicolina și Bahlui.

Fostul combinat de utilaj greu, Fortus SA, se află de mai bine de cinci ani în insolvență și reorganizare.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: