Europenii prefera sa faca cumparaturi la New York pe fondul slabiciunii dolarului

Data publicarii: 18-12-2006
fashion av.Foarte multi europeni, in special britanici, merg in numar mare la New York pentru a-si face cumparaturile de sarbatori, pe fondul raportului de schimb favorabil monedei euro si lirei sterline fata de dolarul american, conform AFP. Cumparatorii europeni se pot simti "bogati": moneda euro s-a apreciat cu 11% fata de dolar, atingand nivelul de aproximativ 1,30 dolari/euro, in crestrere de 15% fata de acceasi perioada a anului trecut, in timp ce lira sterlina atinge un nivel nemaivazut in ultimii 14 ani, de 2 dolari/lira sterlina.

"Am inceput sa constatam o crestere a numarului de vizitatori europeni in cursul acestui an, ceea ce fara indoiala se datoreaza nivelului destul de scazut la care se afla momentan dolarul", a declarat Presedintele Asociatiei Hotelierilor din New York, Joseph Spinnato. "Consumatorii din Marea Britanie vin aici pentru a-si face cumparaturile de iarna.Cu atat mai bine pentru economie si pentru New York", a precizat acesta pentru AFP.

Responsabilul  pentru dezvoltare al grupului NYC & Co, organism specializat in promovarea turismului pentru statul New York, Fred Dixon, a declarat pentru AFP ca "pentru lunile noiembrie-decembrie estimam ca un numar de 1,25 milioane de vizitatori straini vor veni la New York, iar pentru tot anul curent aceasta cifra se ridica la 7,3 milioane, fata de cele 4,8 milioane de turisti inregistrate in anul 2003".

Dintre acestia, cei mai numerosi sunt britanicii (aproximativ 1,2 milioane), in mare parte datorita tarifelor scazute pentru transportul aerian, urmati de germani (400.000), francezi (265.000) si italieni.

Printre principalele activitati turistice se numara cumparaturile: pe durata sejurului, europenii cheltuie mai mult pe cumparaturi si mancare (40% din buget), decat pe transport si cazare (30% din buget) sau activitati de recreere (10% din buget), a subliniat Dixon, estimand ca "un euro puternic face realmente diferenta".

Preturile in dolari ale produselor sunt foarte tentante: o pereche de blugi Levi's 501 costa la Paris intre 60 si 100 de euro, in timp ce la New York se vand cu 40-45 de dolari (30-35 de euro), iar un iPod Nano de 2 gigabytes costa la Paris 159 de euro, cu mult peste pretul aceluiasi produs vandut la New York, de 149 de dolari (114 euro).

Sursa: NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: