Firmele care nu si-au depus bilantul pe 2005 la Registrul Comertului, dizolvate

Data publicarii: 18-12-2006
De la anul, societatile comerciale care nu si-au depus, inca, situatiile financiare pentru anul 2005 la Administratia Financiara si la Registrul Comertului vor intra in proces de dizolvare, potrivit modificarilor la Codul Fiscal, transmite Gardianul. Codul Fiscal include noi schimbari foarte importante pentru proprietarii de societati comerciale. Din pacate, acestea nu sunt mediatizate, iar administratorii firmelor habar nu au ce va trebui sa faca dupa integrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Astfel, societatile comerciale care nu si-au depus situatia financiara din anul 2005 la Registrul Comertului sunt pe cale de dizolvare. De asemenea, din 2009, firmele nu vor mai putea functiona decat daca isi angajeaza un expert contabil cu studii superioare. O alta modificare foarte importanta adusa de Codul Fiscal este ca, de la anul, vor disparea facturile fiscale, care vor fi inlocuite de un software ce va trebui instalat in calculatoarele fiecarui administrator de firma.

Una dintre modificarile aduse de noul Cod Fiscal, de care multi administratori nu au habar, consta in faptul ca, din ianuarie 2007, firmele care nu si-au depus situatia financiara pe anul 2005 la Registrul Comertului vor intra in proces de dizolvare, ne-au informat reprezentanti ai institutiei.

"Momentan, dizolvam firmele care nu si-au depus bilanturile pentru anii 2003, respectiv 2004. Din ianuarie vom incepe si cu societatile care nu au predat bilantul pe 2005", ne-a declarat un oficial al Registrului Comertului. Problema cea mai mare este, insa, ca "nu toti oamenii stiu de aceasta prevedere si se trezesc cu societatile dizolvate, deoarece ei sunt obisnuiti sa depuna bilanturile doar la Administratia Financiara, nu si la noi", a adaugat sursa ciata. Administratorii societatilor in cauza sunt anuntati prin scrisori trimise prin posta, nerecomandate, si foarte multi dintre destinatari nu intra in posesia plicurilor, pentru ca si-au schimbat sediul sau din alte motive.

Tot de la anul, societatile vor trebui sa depuna note explicative o data cu depunerea bilanturilor anuale. Acestea vor cuprinde angajamentele si garantiile pe care firma respectiva le-a acordat altor societati sau persoane fizice, conform Ordinului 200/22 noiembrie al ministrului finantelor publice.

Totodata, din 2009, situatiile financiare anuale nu se vor mai depune la Administratia Financiara, ci numai la Registrul Comertului, se arata in noul Cod Fiscal.

Gardianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: