Gazprom va inceta sa livreze gaze naturale Turciei via Bulgaria cand va fi dat in folosinta Turkish Stream

Data publicarii: 16-03-2017 | Economie

Grupul energetic rus Gazprom va inceta sa mai livreze gaze naturale Turciei prin Bulgaria, dupa ce sectiunea offshore a gazoductului Turkish Stream va fi data in folosinta, potrivit acordului interguvernamental publicat marti pe portalul juridic online din Rusia, informeaza RIA Novosti.

"Părțile pleacă de la presupunerea că gazul din Rusia furnizat Turciei la granița dintre Turcia și Rusia va fi livrat prin secțiunea offshore a gazoductului Turkish Stream de la data dării în folosință a acestei secțiuni", se arată în documentul menționat.

În acest sens, contractele privind livrarea de gaze rusești spre Turcia via Bulgaria ar trebui modificate, în special paragrafele referitoare la livrările de gaze și condițiile tehnice, chiar dacă aceste modificări nu vor modifica termenii comerciali ai contractelor de livrare de gaze.

În luna octombrie 2016, Rusia și Turcia au semnat un acord bilateral pentru construcția conductei submarine Turkish Stream, care va transporta gaze naturale rusești în sud-estul Europei. Acordul prevede amplasarea a două conducte pe fundul Mării Negre, iar fiecare din cele două linii va avea capacitatea de a transporta 15,75 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an.

La finele anului trecut, directorul general adjunct de la Gazprom, Alexander Medvedev, a declarat că lucrările de construcție la secțiunea submarină a conductei Turkish Stream ar putea demara la finele lui 2017 sau, cel mai târziu, în primul trimestru din 2018.

Turkish Stream face parte din planurile Rusiei de a ocoli Ucraina, principala conductă de tranzit pentru livrările de gaze naturale rusești destinate Europei. Mai multe dispute între Kiev și Moscova au condus la suspendarea livrărilor de gaze naturale rusești destinate Europei via Ucraina.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: