Danescu (ARB): Romania plateste pretul celor 50 de ani de comunism si vrem sa ardem niste etape prin conflict, din pacate

Data publicarii: 16-03-2017 | Economie

Romania plateste, in prezent, pretul celor 50 de ani de comunism si vrem sa ardem niste etape prin conflict, din pacate, a declarat, joi, intr-o conferinta de specialitate, Florin Danescu, presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).

'Astăzi, în industria bancară se cere să fim perfect competiționali cu prețurile din Europa, când ponderea creditului neguvernamental în PIB reprezintă 28%. Acest 28% în România poate însemna mult din PIB. Cât are Europa? 120% din PIB, creditul neguvernamental. Europa s-a dezvoltat prin credit, prin asigurări, a știut să le folosească, să le protejeze, să le apere. La Federația Băncilor Europene am șansa enormă să mă întâlnesc cu reprezentanții națiunilor dezvoltate. Vorbesc cu o reprezentată a Marii Britanii care îmi spune: 'Da, Florin, știu despre ce vorbești, asta ni se întâmpla acum 65 de ani'. Noi plătim acum prețul celor 50 de ani de comunism și vrem să ardem niște etape prin conflict, din păcate. Industria e industrie, funcționează după aceleași reguli. România este, probabil, singura țară din Europa care nu a plătit bani publici pentru industria bancară', a subliniat Dănescu.

Șeful ARB a susținut faptul că industria bancară din România este obișnuită cu presiunile prin care trece industria asigurărilor, iar probleme se vor rezolva doar prin dialog

'Noi, din industria bancară, suntem obișnuiți cu astfel de presiuni cum sunt azi în industria asigurărilor. Ce am învățat în cinci ani de când sunt la Asociația Română a Băncilor este dialogul. Trist este că asistăm la conflicte între antreprenori: unii antreprenori cer ceva la alți antreprenori și știm cât e de greu să duci o afacere. Înțeleg foarte bine situația transportatorilor, dar cine trebuie să plătească pentru asta, altă industrie? Cine trebuie să facă acest echilibru?. Și industria bancară, când a venit în România, era foarte încrezătoare că piața de aici este pregătită și am plătit acest preț', a menționat Dănescu.

Uniunea Națională a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări din România (UNSICAR) a organizat, joi, ediția cu numărul XII a Conferinței Naționale a Brokerilor de Asigurări și Pensii.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: