Calota (ANRE): Liberalizarea pietei gazelor nu tine doar de preturi, ci inseamna functionarea pe principiile economiei de piata

Data publicarii: 16-03-2017 | Economie

Liberalizarea pietei gazelor nu este legata doar de evolutia preturilor, ci trebuie privita ca o transformare intr-o piata care functioneaza dupa regulile de competitie, a declarat, joi, Emil Calota, vicepresedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), in cadrul unui eveniment pe teme energetice.

"La gaze, liberalizarea de care vorbim — aici se fac multe comentarii și confuzii — nu înseamnă neapărat cum evoluează prețurile, este de fapt formula de a simplifica o decizie și un proces extrem de complicat în a înlocui transformarea unui sector vital pentru România, care este sectorul de gaze, într-un sector funcțional pe principiile economiei de piață. Liberalizarea nu înseamnă doar cum evoluează prețul, ci înseamnă ce mecanisme am pus la punct să funcționeze piața după regulile de competiție, care sunt regulile pe care jucătorii trebuie să le respecte și cum funcționează piețele principale, secundare și derivate în sectorul respectiv, cum asiguri protecția unei categorii de consumatori și cum creezi o predictibilitate din punctul de vedere al evoluției inputurilor economice, care, sigur că da, până la urmă înseamnă prețuri și tarife", a spus Calotă.

Potrivit acestuia, discuțiile din spațiul public legate de liberalizarea pieței gazelor nu trebuie reduse la mărirea sau micșorarea prețurilor.

"Nu trebuie să simplificăm, să spunem mărim, micșorăm sau nu prețul. Când vorbim de liberalizare, trebuie să spunem cât de funcțională e o piață dereglementată, unde intervenția statului se rezumă, după ce a definit politici și strategii, la a face reguli și a urmări ca ele să fie respectate", a continuat oficialul ANRE.

În această perioadă, în spațiul public există dezbateri ample pe tema liberalizării pieței gazelor, în contexul în care o ordonanță de urgență aprobată anul trecut, respectiv OUG 64/2016, prevede liberalizarea prețului gazelor de producție internă de la 1 aprilie 2017.

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat, într-un interviu pentru AGERPRES, că există o întreagă dezbatere despre cum va arăta piața gazelor naturale după momentul 1 aprilie 2017. "Este, într-adevăr, o schimbare, și, ca de fiecare dată când lucrurile se schimbă, există opinii pro și contra. Ceea ce este cert este că liberalizarea prețului de achiziție al gazelor naturale trebuie să se întâmple în România, și aici toți cei implicați în discuții sunt de acord", a spus ministrul.

Potrivit acestuia, România a făcut destul de multe progrese pentru a pregăti acest moment, eliminând de facto restricțiile la exportul gazelor și creând cadrul pentru instituirea unui mecanism de tranzacționare a gazelor pe piețe centralizate, asumându-și inclusiv angajamente europene în acest sens.

"În acest moment, OUG 64/2016 este încă în dezbatere parlamentară, mai exact la Comisia de Servicii și Industrii din Camera Deputaților. În cadrul ședințelor comisiei, la care Ministerul Energiei a fost prezent pentru susținerea punctului de vedere al Guvernului pe această tema, au fost formulate mai multe observații pertinente. Așadar, așteptăm poziția Parlamentului și dacă sunt eventuale observații le vom analiza la nivelul Guvernului", a adăugat Petcu.

Prețul gazelor va crește cu 5-6% de la 1 aprilie pentru consumatorii casnici, care vor fi protejați pe parcusul anului de eventuale creșteri neașteptate de prețuri pe piața liberă, a declarat președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileț, în urmă cu o săptămână.

"De la 1 aprilie, conform Ordonanței de Urgență 64 (din 2016 — n.r.), care este în dezbatere în Parlament și considerăm că va fi aprobată, începe procedura de liberalizare totală a pieței de gaze naturale din România, cu referire exactă către piața casnică. De la 1 aprilie nu va mai exista un preț reglementat pentru producția de gaze și vor rămâne reglementate doar celelalte elemente ale prețului final: tarifele de rețea, de furnizare și elementele care sunt considerate monopol naturale", a spus Havrileț.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: