Din cauza politicii BCE investitorii straini au devenit vanzatori de obligatiuni in euro

Data publicarii: 21-03-2017 | Economie

Investitorii straini au vandut mai multe obligatiuni in euro decat au cumparat anul trecut, o premiera de la introducerea monedei euro in anul 1999, arata datele publicate luni de Banca Centrala Europeana, informeaza Bloomberg.

Afectați de randamentele foarte mici și îngrijorările legate de o posibilă divizare a zonei euro, vânzările nete de obligațiuni în euro ale investitorilor străini au urcat anul trecut până la 192 miliarde de euro. Aceasta după ce, în 2015, investitorii străini au realizat achiziții nete de obligațiuni în euro în valoare de 30 de miliarde de euro.

În paralel, rezidenții din zona euro au continuat în 2016 să își direcționeze investițiile spre obligațiunile din afara zonei euro, un proces care a început în a doua jumătate a lui 2014. Potrivit datelor BCE, investitorii autohtoni au achiziționat anul trecut obligațiuni din afara zonei euro în valoare netă de 364 miliarde de euro, cu puțin sub recordul stabilit în 2015.

"Diferențialele de dobândă negative vis-a-vis alte economii avansate au fost un factor important care a stat la baza ieșirilor nete în 2016. În plus, estimările sugerează că aversiunea față de risc a investitorilor a contribuit, într-o oarecare măsură, la ieșirile nete de portofoliu în a doua jumătate a lui 2016, care ar putea fi legate de referendumul din Marea Britanie cu privire la ieșirea din UE", se arată în raportul BCE.

În acest an, investitorii vor urmări cu atenție alegerile prezidențiale din Franța, unde candidatul naționalist Marine Le Pen este așteptat să ajungă în al doilea tur de scrutin. De asemenea, în Germania vor avea loc alegeri parlamentare în luna septembrie.

Sursa: Agerpress