Rodrigo Maxim (FSTFR): Contractul colectiv de munca, posibil dupa 5 aprilie; vom cere mandat pentru a fi semnat un acord pana la aprobarea bugetului

Data publicarii: 22-03-2017 | Economie

Contractul colectiv de munca pentru CFR Calatori va fi semnat dupa 5 aprilie, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, presedintele Federatiei Sindicatelor Transportatorilor Feroviari, Gabriel Rodrigo Maxim, subliniind ca federatia va trimite in teritoriu mandatele prin care solicita imputernicire pentru semnarea unui acord care sa acopere perioada pana la aprobarea bugetelor de venituri si cheltuieli.

"A venit ministrul (ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc n.r) și la negocierile de la CFR Infrastructură și la negocierile de la CFR Călători. Suntem încă la negocieri, dar ministrul a plecat. Domnul ministru a promis că face tot ce ține de dânsul pentru a aproba bugetele de venituri și cheltuieli cât de repede permite legea, cât mai repede posibil, astfel încât să negociem contractele colective de muncă și să le semnăm și să le înregistrăm ulterior. (...) Noi, ca Federație, trimitem în teritoriu mandate prin care le solicităm membrilor de sindicat să ne împuternicească să semnăm un acord pentru perioada până se aprobă bugetele de venituri și cheltuieli", a spus Rodrigo Maxim.

Întrebat când estimează că ar putea fi semnat noul contract colectiv de muncă, acesta a răspuns "după 5 aprilie".

În ceea ce privește un posibil protest spontan al angajaților CFR Călători, acesta a precizat că federația își va informa membrii despre rezultatul negocierilor, dar decizia legată de ceea ce vor face în continuare le aparține.

"Noi ne vom informa membrii de sindicat despre negocieri când se vor termina, le vom da procesele verbale de negociere. Vor trage concluziile singuri (...) hotărârea pentru ce vor face oamenii în continuare este a lor", a mai afirmat liderul de sindicat.

Cu câteva ore înainte, Rodrigo Maxim declarase pentru AGERPRES că mecanicii de locomotivă ar putea să declanșeze acțiuni de protest joi, de la ora 00:00, când expiră contractul colectiv de muncă.

"Fiind o federație care are 90% din mecanicii de locomotivă de călători, aceștia m-au sunat, foarte mulți, și mi-au spus că și ei vor să se alăture mișcării de protest a celorlalți feroviari joi, de la ora 0:00. Ei au vrut să se alăture de astăzi (miercuri — n.r.) dar le-am explicat că încă au contract colectiv de muncă până la ora 0:00 și i-am rugat să stea liniștiți până la acea oră, mai ales că s-ar putea totuși astăzi să se negocieze ceva la CFR Călători. Poate semnăm vreun contract, sau un acord, deci există variante și e bine să aștepte, cine știe, poate în ceasul al 12-lea vine mintea și la CFR Călători și la Guvernul României. Le-am explicat că, dacă opresc lucrul, noi nu putem decât să le spunem că nu putem organiza așa ceva. În schimb, vom demara procedurile pentru greva generală, vom merge la ITM București, pentru consiliere, mai departe cu greva de avertisment și cu greva", a afirmat Rodrigo Maxim.

O parte dintre angajații feroviari au declanșat miercuri dimineața un protest spontan, o serie de trenuri fiind oprite pe șapte regionale, mai puțin Constanța, a informat CFR SA. Contractul colectiv de muncă al angajaților CFR SA a expirat miercuri.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: