Electrica: Peste 370 de stalpi au fost rupti din cauza conditiilor meteo nefavorabile din ultimele zile

Data publicarii: 24-04-2017 | Economie

Peste 370 de stalpi de tensiune din aria de acoperire a companiilor din Grupul Electrica au fost rupti in ultimele zile, din cauza conditiilor meteo nefavorabile, cea mai afectata zona fiind Muntenia Nord, unde au fost rupti 11 stalpi de inalta tensiune, 319 de stalpi de medie tensiune si 40 de joasa tensiune.

* Ministrul Energiei: 120.000 de consumatori erau nealimentați cu energie electrică, sâmbătă după-amiaza; situația a fost mai dificilă decât în ianuarie

Conform unui comunicat al companiei, remis, sâmbătă, AGERPRES, din cauza condițiilor meteo nefavorabile (cod galben de ploaie, ninsoare și vânt puternic, în special, în județele din sud-estul țării), începând din data de 20 aprilie 2017 s-au produs mai multe avarii la instalațiile operatorilor de distribuție a energiei electrice din cadrul Grupului Electrica — SDEE Muntenia Nord, SDEE Transilvania Nord și SDEE Transilvania Sud. Județele cele mai afectate au fost Brăila, Galați, Focșani, Prahova și Cluj.

În data de 21 aprilie, la ora 12:00, s-a înregistrat un maxim al numărului de utilizatori afectați, cei mai mulți din județele Vrancea, Galați și Brăila, fiind avariate 2.300 de posturi de transformare, 89 linii MT (medie tensiune) total afectate, 29 linii MT parțial afectate, 8 linii 110 kV.

"În vederea remedierii avariilor, au fost mobilizați sute de specialiști, organizați în cadrul a peste 180 de echipe de intervenție, formate din angajați ai operatorilor de distribuție a energiei electrice și ai Electrica Serv, care au lucrat non-stop. Din păcate, în multe situații, accesul echipelor de intervenție a fost mult îngreunat de vântul foarte puternic și precipitațiile abundente, dar și de vegetația abundentă, care a afectat și anumite porțiuni din rețea. Cele mai afectate au fost județele din zona de Sud-Est a țării, în special Vrancea, Galați, Brăila, unde activitatea echipelor de intervenție a fost îngreunată din cauza accesului foarte dificil la instalațiile afectate (inclusiv drumuri blocate), fiind nevoie, în anumite situații, de sprijinul autorităților, cărora le mulțumim pe această cale", se menționează în comunicat.

Potrivit reprezentanților Electrica, au fost realimentați mare parte dintre consumatori, sâmbătă după-amiaza mai fiind afectate 690 de posturi de transformare, 17 linii MT total afectate, 27 linii MT parțial afectate și 3 linii 110 kV. Se lucrează în continuarea în condiții dificile, peste 220 de specialiști fiind pe teren pentru izolarea și remedierea tuturor defectelor.

Companiile de distribuție a energiei electrice din cadrul Grupului Electrica acoperă peste 40% din teritoriul României, având o arie de operare de aproximativ 100.000 de kilometri pătrați. Cele trei companii din cadrul Grupului Electrica deservesc peste 3,6 milioane de consumatori din 18 județe din zonele Muntenia Nord, Transilvania Sud și Transilvania Nord.

Societatea de Distribuție a Energiei Electrice Muntenia Nord deține o cotă de piață de 15% și acoperă o zonă de 28.962 kmp. Compania deservește aproximativ 1.3 milioane de utilizatori din județele Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Prahova și Dâmbovița.

Societatea de Distribuție a Energiei Electrice Transilvania Nord deține o cotă de piață de 11,6% și acoperă o zonă de 34.162 kmp. Compania deservește aproximativ 1.2 milioane de utilizatori din județele Satu Mare, Maramureș, Bistrița Năsăud, Bihor, Sălaj și Cluj.

Societatea de Distribuție a Energiei Electrice Transilvania Sud deține o cotă de piață de 13,2% și acoperă o zonă de 34.072 kmp. Compania deservește aproximativ 1.11 milioane de utilizatori din județele Mureș, Harghita, Alba, Sibiu, Brașov și Covasna.

Sursa: Agerpress