Augustin Jianu: Romania trebuie sa aiba un hub de servicii pentru zona guvernamentala, cu specialisti remunerati pe o grila specifica

Data publicarii: 25-04-2017 | Economie

Romania are trebui sa aiba o agentie specializata in care specialistii IT sa fie incadrati pe o grila de salarizare specifica si sa poata fi delegati sa lucreze cu Guvernul atunci cand este nevoie, a declarat, marti, ministrul Comunicatiilor, Augustin Jianu, in cadrul conferintei dedicata Zilei Comunicatiilor.

''Lucrăm, în prezent, la o Strategie pentru servicii digitale și cloud computing, ce va propune o soluție foarte, foarte simplă și concretă, cu scopul de a nu mai fi ultimii în Uniunea Europeană. În momentul în care strategia va fi finalizată, sper eu luna aceasta, o vom publica pe site și așteptăm inputurile dumneavoastră (ale industriei, n.r.). Cloud-ul este o necesitate ce poate fi dezvoltată printr-un parteneriat public-privat. În ceea ce privește salarizarea specialiștilor IT din sectorul de stat, părerea mea este că, pe termen lung, soluția parteneriatului public-privat ar rezolva problema remunerării. Pe termen scurt, însă, ar trebui să găsim soluția de a remunera specialiști care să lucreze cu Guvernul. Cred că ar trebui centralizat totul în cadrul unei agenții și să existe o grilă specifică de salarizare. Dacă o instituție publică are o nevoie, această agenție să delege o persoană pentru a oferi suport. Practic, să existe un hub de servicii pentru zona guvernamentală'', a afirmat Jianu.

În privința capacității României de a face față atacurilor cibernetice, ministrul Comunicațiilor a punctat faptul că trebuie să existe un plan de răspuns, dar și un indicator care să măsoare securitatea cibernetică.

''Conform ultimului raport al CERT-RO, în 2016 au fost semnalate trei milioane de IP-uri din România care au fost implicate în incidente cibernetice. Nu stăm extraordinar de bine la nivel național, pentru că nu avem un indicator prin care să măsurăm securitatea cibernetică. Acesta nu există nici la nivel global. Dacă privim din perspectiva instituțiilor statului, nu doar acestea sunt cele mai targetate, ci toate resursele expuse în online sunt vulnerabile și sunt atacate, fie că vorbim despre un frigider inteligent sau despre o resursă industrială. Trebuie să fim pregătiți pentru momentul în care acestea vor fi afectate de un incident. Trebuie să avem un plan de răspuns'', a subliniat oficialul.

Reprezentanți ai instituțiilor publice din sectorul de telecomunicații, operatori telecom și furnizori de soluții de comunicații, precum și companii de top din IT&C, participă marți la evenimentul "Ziua Comunicațiilor — Transformarea digitală prin telecomunicații'', organizat la București.

În cadrul conferinței, ajunsă la cea de-a 21-a ediție, este amenajată o zonă expozițională de 200 de metri pătrați destinată demonstrațiilor practice și prezentărilor de tehnologie.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: