Jianu (MCSI): Ingerinta politicului nu a facut bine domeniului serviciilor electronice digitale din Romania

Data publicarii: 25-04-2017 | Economie

Ingerinta politicului in domeniul serviciilor electronice digitale a fost unul dintre motivele pentru care lucrurile merg prost, la ora actuala, pe acest segment si pentru care Romania se situeaza pe ultimul loc in Uniunea Europeana, a declarat, marti, ministrul Comunicatiilor, Augustin Jianu, in cadrul conferintei dedicata Zilei Comunicatiilor.

''Dincolo de aspectele pozitive, de această tranformare pozitivă, sunt și aspecte mai neplăcute, o realitate neplăcută. În România, de exemplu, pornind de la Raportul DESI, dat publicității de Comisia Europeană, suntem pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește economia și societatea digitală și asta din mai multe motive. O să mă opresc asupra unui motiv care se pretează la tema această conferință: serviciile digitale de e-Guvernare. De ce suntem pe ultimul loc la servicii digitale? Trebuie să ne uităm un pic în istorie și să vedem ce s-a întâmplat. Ce a mers prost, ce a fost greșit? Aveam IGCTI, ce ar fi trebuit să se ocupe de aceste sisteme electronice digitale. Ulterior, sarcina a fost preluată de ANSSI, care, de asemenea, a fost splitat. A apărut, apoi, între timp și e-România, o platformă care există, dar pe care nu o folosește nimeni. Apoi, s-a înființat Agenția pentru Agenda Digitală. Cu toate astea, serviciile noastre electronice sunt aproape inexistente. Avem și niște exemple bune, cum ar fi Ghișeul.ro, aflat într-un stadiu de sofisticare destul de mare'', a menționat Jianu.

Potrivit ministrului de resort, inițiativa GovITHub a fost una de bun augur, însă politizarea ulterioară nu trebuia să ia locul tehnicului.

''Un alt motiv pentru care lucrurile au mers prost, a fost ingerința politicului pe un segment care ar trebui să fie al tehnicului. Vreau să mă raportez la un exemplu — GovITHub. O inițiativă bună, în care s-au dezvoltat aplicații pe o infrastructură deja existentă. Partea proastă a fost politizarea... După ce s-a schimbat guvernarea, cei de acolo și-au dat demisia. Dacă te angajasei să faci o treabă, atunci trebuia să continui, nu să-ți dai demisia pentru că a venit alt Guvern. Avem nevoie de o entitate în România care poate presta servicii pentru cetățeni, dar și pentru Guvern. Avem pretenția ca o primărie să se înroleze într-o platformă, dar primăria aceea nu are IT-ist și poate are un computer vechi de ani de zile'', a explicat Augustin Jianu.

Pe de altă parte, oficialul a ținut să precizeze că, la ora actuală, comunicațiile nu mai înseamnă doar voce, ci Like, Share, Tweet, Unlike.

''Cum arătau comunicațiile acum 20 de ani? Îmi aduc aminte de telefonul cu acel disc pe care trebuia să-l învârți pentru a forma un număr. Astăzi, comunicațiile s-au transformat atât de mult, încât nu mai înseamnă numai voce, ci Like, Share, Tweet, Unlike... Astăzi, un tweet poate prăbuși o bursă internațională, poate schimba soarta lumii'', a spus ministrul Comunicațiilor.

Reprezentanți ai instituțiilor publice din sectorul de telecomunicații, operatori telecom și furnizori de soluții de comunicații, precum și companii de top din IT&C, participă marți la evenimentul "Ziua Comunicațiilor — Transformarea digitală prin telecomunicații'', organizat la București.

În cadrul conferinței, ajunsă la cea de-a 21-a ediție, este amenajată o zonă expozițională de 200 de metri pătrați destinată demonstrațiilor practice și prezentărilor de tehnologie.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: