Anghel (BVB): Daca vom avea educatie financiara mai multa, cu totii vom trai mai bine

Data publicarii: 27-04-2017 | Economie

Educatia financiara in Romania este esentiala, iar un roman din doi care economiseste lasa jumatate din suma "la saltea" sau in conturi curente, a declarat, joi, Lucian Anghel, presedintele Bursei de Valori Bucuresti (BVB), intr-o conferinta de presa.

"Dacă vom avea educație financiară mai multă, cu toții vom trăi mai bine. Educația financiară este esențială. Un studiu IMAS făcut anul trecut în România sublinia că 1 din 2 români economisește și din cei care economisesc, jumătate din forma de economisire înseamnă bani la saltea sau în conturi curente, care nu este cea mai bună formă de economisire, în condițiile în care încerci să o pui să lucreze pentru tine avuția pe care o agonisești cu atâta trudă", a spus Anghel.

În opinia acestuia, un element al educației financiare ține de o regulă esențială prin care ar trebui să economisim de 20 de ori mai mulți bani decât suma anuală pe care dorim să o obținem în momentul pensionării.

"Fiecare să își pună în minte care ar dori să fie pensia privată pe care dorește să o obțină într-un an de zile după ce se pensionează. Fiecare ar trebui să își formeze în minte cam care este suma, cam cât și-ar dori fiecare într-un an de zile. Ca să obținem acea pensie privată, acea sumă în plus, pe lângă pensia de stat pe care o voi încasa, eu trebuie să strâng de 20 de ori mai mulți bani decât suma aceea anuală pe care mi-am pus-o în minte că aș dori să o obțin în momentul în care mă pensionez. Câți români cunosc această regulă? Sunt o serie de calcule actuariale. Pentru că femeile trăiesc mai mult decât bărbații, ele ar trebui să strângă chiar mai mult. Dacă s-ar ști această regulă, atunci probabil că atunci am economisi mai mult în perioada vieții active. Am pune mai mulți bani deoparte pe perioada vieții active", a mai arătat oficialul BVB.

El a mai arătat că românii își imaginează că au nevoie de foarte mulți bani pentru a investi în fonduri de investiții.

"Un mit pe care românii îl au este acela că pentru a putea investi în fonduri de investiții sau de pensii au nevoie de foarte mulți bani. Este fals. Discutăm de niște sume extrem de mici pe care nu cred că un român nu și-ar permite să depună separat într-un fond de pensii Pilon III în fiecare lună o sumă mică", a mai spus Anghel.

Bursa de Valori București organizează joi ''Primăvara investițională'', un eveniment care are rolul de a atrage atenția cu privire la importanța diversificării investițiilor, la dezbatere fiind prezenți cei mai mari administratori de fonduri de pensii din România, cei care gestionează active de 33 miliarde de lei.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: