Daea: Romania are un rezervor pentru dezvoltarea zootehniei; detine o suprafata de pasuni si fanete cat Belgia, Olanda si Austria la un loc

Data publicarii: 28-04-2017 | Economie

Romania are un rezervor pentru dezvoltarea zootehniei, in conditiile in care detine 4,5 milioane de hectare cu pasuni si fanete, cat Belgia, Olanda si Austria la un loc, iar subventiile europene au ajutat enorm la cultivarea terenurilor, a declarat, joi, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea.

"Din 9,4 milioane hectare cât este suprafața arabilă în România, 4,5 milioane hectare sunt pășuni și fânețe. Este cea mai mare suprafață de pășuni și fânețe, cât Belgia, Olanda și Austria la un loc. Este o rezervă extraordinar de mare, o resursă și un rezervor pentru zootehnie și rezolvăm problema țării românești când vom zootehniza România. Acum din cele 9,4 milioane hectare toate suprafețele sunt cultivate. În toamnă au fost peste 3,3 milioane hectare și evident că acum se execută lucrări pentru ca întreaga suprafață să fie cultivată. Subvențiile Politicii Agricole Comune ne-au ajutat foarte mult, pentru că acum rar mai vezi în România o suprafață necultivată", a precizat, la Antena 3, Petre Daea.

Întrebat dacă Bruxelles-ul este un amic sau un inamic pentru agricultura românească, șeful de la MADR a răspuns categoric: "Un amic", infirmând ideea preconcepută care circulă în media că Bruxelles-ul este împotriva României.

"Nu este adevărat, eu am fost la Bruxelles, am avut întâlniri cu doi comisari. Întâlnirea cu Hogan programată pentru 30 de minute a durat o oră, m-am dus cu patru probleme și toate patru le-am rezolvat. Am avut o discuție în perspectiva PAC după 2020 și am văzut un interes major, o identitate în gândire și am văzut o perspectivă sănătoasă vizavi de modul în care se gândește viitorul agricol al UE", a adăugat ministrul Agriculturii.

În opinia acestuia, România trebuie să fie "șefă de filă" pentru câteva domenii, iar cultura de cereale ar trebui să fie unul dintre ele.

"România este în Uniunea Europeană și ea trebuie să fie șefă de filă pentru câteva domenii. Dacă suntem prima țară la cultura de cereale, de ce să nu fim șef de filă aici? România are voce, are istoric, are rezultate și perspective în agricultură, iar la perspectiva ei lucrăm. Vă rog să mă mai chemați să iau fiecare domeniu în parte, în liniște, dialogând pe baza programelor pe care le-am lansat și care prind viață în România. Să vorbim despre irigații, apropo de randament. Păi cum să creștem randamentul la unitatea de suprafață dacă factorul principal, apa, nu-l ai când planta o cere?!", a menționat Daea.

Sursa: Agerpress