UE vrea sa inlesneasca vanzarea de bunuri pe piata interna intre statele membre

Data publicarii: 20-12-2006
Comisia Europeana va propuneComisia Europeana va propune schimbari fundamentale pentru a inlesni vanzarea de bunuri pe teritoriul celor 27 de state ale Uniunii Europene si pentru a incuraja concurenta si cresterea economica, a declarat, marti, comisarul european pentru industrie, Guenter Verheugen, citat de Reuters. Verheugen a declarat ca executivul UE va inainta, la inceputul lui 2007, un pachet de masuri, printre care unele vor fi legislative.

"Principalul meu scop este sa optimizez principiile si regulile pietei bunurilor si sa imbunatatesc monitorizarea si punerea in practica a acestora", a declarat comisarul, in fata comitetului pentru piata interna al Parlamentului European. El va propune reguli obligatorii prin care sa asigure ca produsele fabricate intr-un stat UE, dupa norme europene, pot fi vandute fara probleme intr-un alt stat membru.

Piata interna a bunurilor este responsabila pentru 75% din comertul intern al UE, insa reglementarile nationale reprezinta inca un obstacol major pentru libera circulatie a acestora, a mai spus Verheugen.

Un stat UE poate obliga, in prezent, o companie din alt tara membra sa dovedeasca modul in care bunurile corespund regulilor Uniunii, generand astfel bariere concurentiale.

Verheugen vrea ca aceste reguli sa se inverseze, prin punerea poverii asupra statului gazda, care ar trebui sa motiveze detaliat, intr-un interval de timp prestabilit, de ce refuza accesul pe piata pentru anumite bunuri produse in alta tara membra. Comisarul vrea, de asemenea, sa introduca reguli mai bune pentru supravegherea pietei, acreditari si sigla CE, care arata ca produsul este conform regulilor UE.

Comisarul pentru industrie vrea protectie legala pentru sigla CE, prin inregistrarea acesteia drept marca inregistrata a comunitatii europene, pentru a putea fi, astfel, mai bine protejata impotriva abuzurilor. Una dintre masurile care vor fi propuse va viza alcatuirea unui cadru legal comun pentru produsele industriale, pentru a face mai usoara verificarea conformitatii acestora cu regulile UE. Verheugen va propune va propune si o procedura pentru inregistrarea, intr-o tara membra UE, a vehiculelor originare din alt stat al Uniunii.

Verheugen a declarat ca, de la infiintarea in 1993, piata interna a UE a creat 2,5 milioane de noi locuri de munca, a generat o crestere economica suplimentara anuala de 0,2% si a ridicat bogatia cu 900 de miliarde de euro.

Sursa: NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: