Anghel (BVB): Firmele care sustin ca au grija de angajati ar trebui sa contribuie la pensia facultativa a acestora

Data publicarii: 28-04-2017 | Economie

Angajatorii care sustin ca au grija de angajatii lor ar trebui sa contribuie cu pana la 150 lei pe luna in plus pentru pensia privata a fiecarui angajatilor, a declarat, joi, Lucian Anghel, presedintele Bursei de Valori Bucuresti (BVB), intr-o conferinta de presa.

'Discutăm de ce putem să facem noi cu banii noștri. Este foarte important acest lucru. De asemenea, cred că aceste instrumente extrem de utile pentru milioane de români, Pilonul II și III, au fost lansate în 2007-2008 în buza crizei. S-a trecut printr-o perioadă extrem de dură, poate cea mai puternică criză pe care am văzut-o în ultimele decenii, cu randamente excepționale. A fost o perioadă în care și companiile au fost foarte puternic afectate, au fost restructurări. În momentul de față deja discutăm de angajări. Practic pierderile de locuri de muncă în perioada crizei au fost recuperate. Angajatorii care susțin că au grijă de angajații lor ar trebui să contribuie până la 150 lei pe lună în plus pentru pensia lor privată, a angajaților. A trecut perioada de recesiune, angajează, sunt foarte mulți pe profit pentru că productivitatea economică îi ajută. Ar trebui să discute cu cei care îi consiliază pe partea fiscală. Românii care își permit ar trebui să pună din salariul lor 150 lei, cei care nu își permit, dacă pot, să strângă 50 lei pe lună. Cred că se pot strânge. Într-adevăr, nu toți, dar milioane de români cred că pot să depună aceste sume', a mai arătat oficialul BVB.

Acesta a precizat, însă, că sunt destul de mulți oameni care nu știu că statul oferă deductibilitate fiscală pentru contribuțiile la Pilonul III de pensii.

'Fiecare român care își permite ar trebui să depună minim 150 lei/lună în pensia prin Pilonul III, statul le oferă o deductibilitate fiscală, de care mulți oameni nu știu. Părerea mea este că nu au educație financiară. Foarte mulți români care își permit nu înțeleg ce înseamnă deductibilitate fiscală. Trebuie să înțelegi ce îți spune statul. Statul îți pune pe masă, nu îți bagă și în buzunar. Plătești impozit mai puțin statului român. 16% din suma pe care o depui. E foarte simplu, te duci la angajator, îi ceri ca din salariul tău 150 lei, în fiecare lună, să nu îi mai vireze în contul lui, să i se vireze de către angajator direct în contul de pensie Pilon III și tot angajatorul își calculează impozit mai mic către stat', a spus Anghel.

La rândul său, Corina Cucoli, director general Certinvest Pensii, a precizat că tinerii ar trebui să contribuie la această pensie de când intră în câmpul muncii.

'Cu cât ești mai tânăr, cu atât trebuie să începi să contribui. Când ești tânăr poți să pui 60 de lei și să economisești o sumă bună la pensie. Nu este niciodată prea devreme să începi să economisești. Trebuie să începi de când ai intrat în câmpul muncii. Este un produs pentru oameni tineri (Pilonul III n.r.). După 40 de ani trebuie să economisesc mai mult pentru că am o perioadă mai scurtă rămasă până la 60 de ani când pot economisi. Cei care au ieșit la pensie, dacă au început să contribuie de la începuturi cu o sumă de 60 de lei, au ieșit cu conturi foarte bune, au ieșit și cu 40.000 lei și cu 50.000 lei. Au ieșit și cu 20.000 lei. Depinde de momentul intrării, dar este foarte important momentul în care au intrat și au început să contribuie. Sumele, din păcate, sunt impozabile pentru că în prezent nu avem o lege a pensiilor și ei își pot încasa doar valoarea contului al căror proprietar unic sunt. Cei care au ieșit la pensie au avut o contribuție scurtă, de zece ani', a explicat Cucoli.

Ea a precizat că în funcție de fiecare fond de pensii facultative suma minimă pentru a fi depusă este între 40-60 lei pe lună, mergând până la maximum 15% din salariu.

La data de 31 martie erau 422.000 de participanți la Pilonul III pensii facultative, iar randamentul mediu anual de la lansarea sa (în 2007 n.r.) este de 7,18%.

Potrivit Codului Fiscal, contribuțiile la fondurile de pensii facultative și cele la scheme de pensii facultative suportate de angajați beneficiază anual de o deducere din impozitul pe salarii într-un cuantum care să nu depășească echivalentul în lei al sumei de 400 euro.

Sursa: Agerpress