Isarescu: Importanta este educarea populatiei pentru a nu cadea in mrejele falsilor apostoli

Data publicarii: 29-04-2017 | Economie

Educarea populatiei este importanta pentru a nu cadea in mrejele falsilor apostoli, a celor care nu rezolva probleme ci induc solutii nerealiste care creeaza probleme, a declarat, vineri, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, la conferinta "Stiinta, adevar, democratie. O alianta problematica?".

"Mai important decât tot, în opinia noastră, este înțelegerea contextelor economice, politice, istorice, conceptuale și mai ales educarea populației pentru a nu cădea în mrejele falșilor, ca să spunem așa, apostoli. A celor care promit marea cu sarea, induc soluții nerealiste în societate și creează până la urmă probleme, nu rezolvă probleme. De multe ori în spatele lor sunt grupuri de interese. Este cunoscut acest lucru. Istoria noastră de 20 și ceva de ani este plină. Marile escrocherii financiare ale României de după 90 nu au apărut, ca să glumesc, la Fierbinți. Nu, au apărut la Cluj, Caritasul, un oraș supra-educat, acolo a apărut și Dacia Felix, la București, FNI-ul. Deci educația financiară mai are și acest scop să ferească societatea, nu numai în România, de mrejele periculoase ale pseudo-experților", a spus Mugur Isărescu.

Guvernatorul a afirmat că există opinia potrivit căreia Banca Națională ar trebui să facă dezbateri numai pe o anumită bucată din activitatea băncilor, respectiv creditarea pentru populație și clauzele eventual abuzive din contractele acelor credite.

Acesta a precizat că sistemul financiar bancar are funcții mult mai mari și că intermedierea financiară nu înseamnă numai credit.

De asemenea, Mugur Isărescu a amintit că în istorie au existat cazuri când o parte din activitatea băncilor a fost extrapolată dând ca exemplu publicația Trompeta Carpaților care cerea "doborârea" Băncii Naționale.

Potrivit guvernatorului BNR, dimensiunea educației financiare nu trebuie înțeleasă numai prin ceea ce constituie setul de cunoștințe tehnice specifice, acest lucru fiind și imposibil.

Mugur Isărescu a spus că pentru o bună comunicare este necesar ca receptorul să nu fie deformat în recepția sa pentru că există formatori și deformatori de opinie, informatori și dezinformatori, iar tehnologia modernă a dat câmp larg de manifestare tuturor.

Pe de altă parte, guvernatorul a arătat că noile tehnologi au făcut ca ponderea experților să scadă, mai ales opiniile lor, pentru că sunt exprimate într-un limbaj tehnic, în favoarea opiniilor pe care le emit grupuri de prieteni sau cunoștințe.

Sursa: Agerpress