Ministrul Turismului: Situatia cladirilor de patrimoniu si accesul hotelierilor la apa termala din Baile Herculane vor fi rezolvate

Data publicarii: Astazi, 05-05-2017 | Economie

Situatia cladirilor de patrimoniu din Baile Herculane si problema accesului la apa termala din zona, cu care se confrunta proprietarii de hoteluri si pensiuni din statiune, sunt subiecte ce vor fi clarificate in perioada urmatoare, a sustinut ministrul Turismului, Mircea-Titus Dobre, in discutiile pe care le-a avut recent cu proprietarii de complexuri hoteliere si pensiuni din statiune.

Potrivit unui comunicat de presă al ministerului de resort, transmis vineri AGERPRES, Mircea-Titus Dobre s-a aflat, timp de două zile, într-o vizită de lucru în județul Caraș-Severin. În cadrul acesteia, demnitarul a avut o întâlnire cu autoritățile locale, parlamentari și peste 30 de operatori economici din domeniul turismului, proprietari de complexuri hoteliere și pensiuni din Băile Herculane, pentru a analiza situația actuală a stațiunii de pe Valea Cernei și pașii concreți ce trebuie făcuți în vederea rezolvării problemelor existente.

Oficialul a declarat, în debutul întâlnirii: 'Inițial aflasem de la București că situația acestei stațiuni de interes național este una dezastruoasă. Ei bine, am constatat aici că lucrurile nu stau chiar așa".

"E o stațiune vie. Și pentru asta trebuie să mulțumim investitorilor privați care au îndrăznit să-și dezvolte o afacere în Băile Herculane', a adăugat el.

Potrivit comunicatului, participanții la întâlnire i-au semnalat ministrului Mircea-Titus Dobre problemele cu care se confruntă din cauza lipsei personalului calificat, atât în domeniul medical, cât și în sfera serviciilor de tip Horeca. Referitor la acestea, ministrul Turismului le-a prezentat proiectul instituției pe care o conduce, asumat prin Programul de Guvernare 2016 — 2020, de înființare a unor centre naționale de învățământ și reînființarea școlilor de meserii, inclusiv a celor postliceale, pentru formarea profesională a forței de muncă în domeniul turismului.

În ceea ce privește dezvoltarea infrastructurii în stațiunile balneoclimaterice, ministrul Turismului le-a expus primarilor din stațiunile din zonă, prezenți la întâlnire, oportunitatea de a accesa finanțări europene alocate României exact pe acest sector. Două dintre problemele majore ce i-au fost aduse ministrului la cunoștință au vizat situația clădirilor de patrimoniu din Băile Herculane și cea a accesului agenților economici la apa termală, faimoase în toată lumea.

În privința clădirilor de patrimoniu, care trebuie să intre într-un amplu proces de reabilitare, imposibil la acest moment din cauza litigiilor privind dreptul de proprietate, ministrul Turismului le-a promis celor prezenți că va discuta problema cu ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, întrucât consideră esențială dezvoltarea unor segmente de nișă ale turismului, cum e cel cultural, în completarea celui de tip balneo sau spa și nu e firesc să nu fie folosite la capacitate maximă resursele existente și patrimoniul arhitectural inestimabil din stațiune.

Referitor la problema accesului la apa termală a tuturor proprietarilor de hoteluri și pensiuni din Băile Herculane, determinată de existența unui contract de concesiune a acestei resurse în favoarea unui întreprinzător privat care practică prețuri de furnizare exorbitante, ministrul de resort a anunțat că va analiza situația cu instituțiile abilitate în acest domeniu, pentru a clarifica situația juridică a acestei resurse naturale.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: