Banca Mondiala exclude Tehnoplus Medical pentru practici de coruptie; mita de 168.860 de euro pentru atribuirea unui contract

Data publicarii: 06-05-2017 | Economie

Banca Mondiala exclude timp de doi ani societatea comerciala Tehnoplus Medical SRL pentru practici de coruptie in cadrul unui proiect derulat in Romania, aceasta fiind acuzata ca a acordat mita in suma de 168.860 euro in schimbul atribuirii unui contract de furnizare de echipamente, a anuntat, vineri, Banca Mondiala.

"Grupul Banca Mondială a anunțat astăzi că societatea comercială Tehnoplus Medical S.R.L este introdusă în lista de excluderi a Băncii Mondiale timp de doi ani. Această excludere este instituită conform clauzelor unui Acord de Negociere de Soluții (Negotiated Resolution Agreement — NRA) încheiat între Banca Mondială și societatea menționată, încheiat în urma unei anchete desfășurate de Banca Mondială cu privire la anumite acuzații de dare și luare de mită în cadrul activităților aferente Proiectului de Reformă în Sănătate 2", se arată într-un comunicat al Băncii Mondiale remis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, această excludere este instituită conform clauzelor unui Acord de Negociere de Soluții (Negotiated Resolution Agreement — NRA) încheiat între Banca Mondială și societatea menționată, încheiat în urma unei anchete desfășurate de Banca Mondială cu privire la anumite acuzații de dare și luare de mită în cadrul activităților aferente Proiectului de Reformă în Sănătate 2.

Conform probelor identificate în cadrul cercetărilor, Tehnoplus a acordat ca mită suma de 168.860 euro în schimbul atribuirii unui contract de furnizare de echipamente. "Aceste plăți constituie o practică inacceptabilă, penalizată prin sistemul de sancțiuni al Grupului Banca Mondială", precizează comunicatul instituției financiare internaționale.

Conform prevederilor Acordului NRA, Tehnoplus se angajează să coopereze cu vicepreședinția Grupului Banca Mondială însărcinată cu probleme de integritate și să-și îmbunătățească programul propriu de conformare, astfel încât acesta să fie aliniat Ghidului de Integritate și Conformare aprobat de Consiliul Director al Băncii Mondiale în anul 2010.

Această excludere instituită asupra societății Tehnoplus Medical S.R.L poate fi adoptată și de alte bănci de dezvoltare multilaterală, conform prevederilor Acordului de Recunoaștere Reciprocă a Excluderilor (Agreement of Mutual Recognition of Debarments), semnat în data de 9 aprilie 2010, mai precizează Banca Mondială.

Sursa: Agerpress