UCPR: Toti producatorii de carne de pasare si oua respecta cu strictete legislatia; campaniile de denigrare aduc grave prejudicii producatorilor

Data publicarii: 10-05-2017 | Economie

Producatorii avicoli contesta informatiile aparute in spatiul public potrivit carora 87% din puii crescuti in Romania sunt plini de substante chimice si hormoni si sustin ca legislatia in vigoare este respectata cu strictete, atragand atentia, totodata, ca aceste campanii de denigrare a produselor avicole romanesti aduc grave prejudicii producatorilor autohtoni.

"Toți producătorii de carne de pasăre și ouă consum din România respectă cu strictețe legislația în vigoare, fiind monitorizați permanent de ANSVSA. Apariția periodică în media a unor campanii de denigrare a produselor avicole aduce grave prejudicii producătorilor autohtoni, dar și consumatorilor care sunt îndepărtați de produsele de foarte bună calitate și la prețuri rezonabile aflate pe piața noastră. De asemenea, afirmațiile din media aduc prejudicii exportului de produse avicole, partenerii profitând de astfel de campanii și de multe ori făcând presiune pe prețuri. Producătorii avicoli contestă vehement aceste afirmații, iar în sprijinul lor este programul de control pentru reziduuri, aprobat anual de Comisia Uniunii Europene și care implică în aplicare costuri foarte ridicate pentru producători", precizează Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), într-un comunicat remis marți AGERPRES.

Potrivit sursei citate, stabilirea numărului de probe pentru control se aprobă de către Comisia Europeană în funcție de numărul de păsări din țară, iar pentru România, în anul 2016, în vederea depistării reziduurilor la pasăre, s-au efectuat 2.397 de teste, din care 582 pentru reziduurile de antibiotice.

De asemenea, în perioada 2010 — 2016, pentru determinarea prezenței reziduurilor de antibiotice, s-au analizat 4.320 de probe, din care doar trei probe au fost neconforme (două în anul 2014 și una în anul 2016), iar în aceste situații s-au aplicat măsurile specifice.

"Antibioticele nu se folosesc în hrănirea păsărilor, ci doar în scop curativ, ca tratament în diferite boli ale păsărilor, sub prescripția și supravegherea medicului veterinar. De la data finalizării tratamentului cu antibiotice și până la abatorizare se respectă 'timpul de așteptare', astfel încât în carne să nu existe reziduuri de antibiotice. După sacrificare, se prelevează din nou probe, atât din carne, cât și din furaje, care se analizează; în registrul de tratamente existent în fiecare exploatație avicolă se menționează obligatoriu: denumirea antibioticului administrat, perioada de tratament și timpul de așteptare necesar eliminării antibioticelor din organism", precizează UCPR, în comunicat.

Potrivit reprezentanților crescătorilor de păsări din România, metodele de analiză și control utilizate în laboratoarele de stat sunt cele recomandate și verificate anual de Comisia Europeană, iar recoltarea probelor pentru analize se face periodic, inopinat, de reprezentanții Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, fără ca producătorii să fie informați.

Nu în ultimul rând, pe lângă Programul de Control oficial realizat de ANSVSA în baza Planului Național de control reziduuri, fermierii sunt obligați să facă permanent supraveghere prin programe de autocontrol.

În context, UNPR mai precizează că Raportul EFSA, dat publicității recent, nu face nicio referire despre conținutul cărnii de pasăre în substanțe reziduale, antibiotice, hormoni etc., ci vorbește despre rezistența unor microorganisme la tratamentul cu antibiotice.

"Această rezistență este testată permanent de autoritățile naționale și europene, în cazul depistării unor astfel de microorganisme, prin teste în laboratoarele de referință privind antibiorezistența unor microorganisme la diferite antibiotice. În niciun moment nu se vorbește despre conținutul de reziduuri din carnea de pui. În plus, aceeași știre, cu același titlu, însoțită de aceeași filmare și pe aceleași posturi TV, a apărut și în data de 28.05.2013. În filmul care însoțește știrea, apar produse de la unele firme din România, fără ca brandul acestora să fie blurat, ceea ce aduce grave prejudicii producătorilor români", precizează UCPR.

Piața industriei avicole din România era estimată la circa 1,1 miliarde de euro la nivelul anului 2016. România avea în jur de 500 de ferme avicole autorizate sanitar-veterinar, care aparțin unui număr de 250 de societăți membre ale UCPR. În 2014, producția de carne de pasăre în viu realizată în sistem industrial a fost de circa 435.000 de tone. Cei peste 220 de producători de ouă din UCPR realizează 85% — 90% din producția autohtonă de ouă obținută în sistem industrial, iar producția anuală se ridică la circa 1,36 de miliarde de bucăți.

Sursa: Agerpress