Havrilet (ANRE): Populatia poate sustine factura la gaze daca locuinta are toate elementele de eficientizare

Data publicarii: 12-05-2017 | Economie

Factura la gaze poate fi sustinuta de catre populatie, daca locuinta are toate elementele de eficientizare energetica, a declarat, joi, Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE).

"Cea mai ieftină încălzire este atunci când ai toate condițiile de eficientizare puse în practică. Un apartament izolat din punct de vedere termic, cu toate elementele de eficientizare, consumă aproximativ 700 de metri cubi de gaze pe an, ceea ce ar însemna o factură de 900 de lei pe an. Împărțită pe 12 luni, este o factură care poate să fie susținută, cu condiția să fie toate elementele de eficientizare", a subliniat oficialul ANRE, în cadrul unei conferințe organizate de InvestEnergy.

Totodată, el a fost întrebat cum comentează informația publicată joi de Institutul Național de Statistică, potrivit căreia prețul gazelor a crescut în luna aprilie cu 2,5% față de luna martie. Aceasta în condițiile în care, de la 1 aprilie, ANRE a decis să liberalizeze prețul gazelor de producție internă.

"Așa am estimat și noi, iar această cifră se confirmă de către Institutul Național de Statistică. Provine de la faptul că nu mai există preț reglementat la achiziția de gaze naturale și se încheie contracte pe piața liberă. Se utilizează bursele, s-au încheiat contracte care au ajuns la cantități de 25% — 30% din totalul cantităților care se consumă într-un an. Începe piața să funcționeze, să avem lichiditate. Acestea sunt și estimările noastre de creștere finală: 2% — 2,5%, așa cum am prevăzut atunci când am făcut metodologia care se aplică de la 1 aprilie", a arătat Havrileț.

Prețul gazelor pentru populație a crescut cu 2% în medie de la 1 aprilie, iar Havrileț a explicat că acest preț este valabil până la 1 aprilie 2018, excepție făcând situația în care prețul gazelor de producție internă va avea fluctuații de peste 5%.

"Am convenit cu furnizorii ca, în acest caz, să vină să discutăm o eventuală ajustare", a arătat oficialul ANRE, precizând că, dacă fluctuațiile vor fi foarte mari, ajustarea pentru populație se poate face treptat.

ANRE va continua să reglementeze prețul final pentru populație până în anul 2021.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: