ANIF va furniza apa gratuit la statiile de punere sub presiune; costurile de 90 de milioane de lei vor fi suportate de la buget

Data publicarii: 13-05-2017 | Economie

Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare (ANIF) va furniza apa gratuit la statiile de punere sub presiune, iar costurile se vor cifra la 90 de milioane de lei si vor fi suportate de la bugetul de stat, a declarat, vineri, directorul general al ANIF, Florin Barbu, la Amenajarea de irigatii Pietroiu-Stefan cel Mare din judetul Ialomita.

"Împreună cu ISPIF (Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Îmbunătățiri Funciare n.r.) am realizat viabilitatea economică și amenajările de îmbunătățiri funciare din România. Am ajuns la 1,8 milioane hectare, amenajări care sunt cuprinse și în Programul național de reabilitare a infrastructurii principale de irigații. Costurile pentru ducerea apei gratis la stațiile de punere sub presiune pentru 2017 se ridică la 90 de milioane lei și sunt suportate de la bugetul de stat", a spus Barbu.

În ceea ce privește investiția de la Ștefan cel Mare, șeful ANIF a menționat că se ridica la 6 milioane lei, inclusiv TVA, iar pierderile, după reabilitare, sunt de 15%, în timp ce la canalul CA2 ajung la 70%. De asemenea, costurile fermierilor cu apa pentru irigat în această zonă vor scădea cu la 60-70%.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat pentru AGERPRES că în primă etapă a programului de reabilitare a infrastructurii pentru irigații vor fi reabilitate 1,3 milioane hectare, iar lucrările vor demara pe 40 de amenajări, unde există Organizații ale utilizatorilor de apă pentru irigații (OUAI). În opinia ministrului Agriculturii, canalele de irigații puse cap la cap reprezintă distanța de la Berlin și înapoi.

"Noi ne ocupăm de infrastructura principală, adică de stațiile de pompare și de repompare, dar și de canalele de aducțiune. Fermierii, organizându-se pe aceste structuri OUAI, se ocupă și ei folosind bani pe măsura 4.3 din PNDR 2014-2020, pe care o lansăm pe 29 mai. Pe această măsură vor fi disponibili 431 de milioane de euro", a spus Petre Daea.

Potrivit ministrului, în acest an fermierii au încheiat contracte pentru irigații pe aproape 400.000 de hectare.

Programul privind reabilitarea infrastructurii principale de irigații este unul complex și se va derula în etape până în anul 2020, fondurile bugetate numai pentru 2017 fiind de peste 1,41 miliarde de lei.

Acest program prevede refacerea unui număr de 40 de amenajări în 2017 , care vor acoperi după finalizare circa 1,3 milioane de hectare.

România prezintă un risc considerabil față de schimbările climatice, zonele cele mai afectate fiind situate în partea de sud, sud-est și est a țării, conform rapoartelor internaționale relevante și analizelor efectuate de Administrația Națională de Meteorologie.

Sistemele de irigații din România au fost construite până în anul 1990, suprafața amenajată pentru irigații ocupând circa 22% din suprafața agricolă a țării și circa 34% din suprafața arabilă. În prezent, România dispune de o suprafață amenajată pentru irigat de circa 3,1 milioane hectare, din care 1,5 milioane hectare reprezintă suprafața viabilă și marginal viabilă, însă viabilă efectiv este de numai 823.000 hectare.

Potrivit documentului, amenajările de irigații din România sunt într-un stadiu avansat de degradare, iar pe 75% din suprafața acestora, irigațiile nu sunt funcționale, iar cele funcționale sunt ineficiente din punct de vedere al consumului de apă și energie și costisitoare pentru fermieri.

Vineri, ministrul Agriculturii dă startul campaniei de irigat pentru anul 2017, la Amenajarea de irigații Pietroiu-Ștefan cel Mare din județul Ialomița. Vor fi vizitate Nodul Hidrotehnic NH I/II, Canalul de Aducțiune și Stația de Punere sub Presiune—SPP—OUAI Movila din județul Ialomița, reabilitată prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2007-2013.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: