UPDATE Greva controlorilor de trafic aerian ar putea afecta 13 curse in cele doua ore de protest

Data publicarii: 13-05-2017 | Economie

UPDATE ORA 12.03 Controlorii de trafic aerian au intrat vineri, la ora 11:00, in greva de avertisment, iar in cele doua ore de proteste circa 13 curse aeriene nu vor putea sa decoleze sau sa aterizeze, potrivit datelor publicate pe site-ul CNAB.

Angajații ROMATSA vor asigura în acest interval de timp doar o treime din zboruri.

Greva controlorilor de trafic aerian nu va afecta zborurile umanitare, zborurile misiunilor de căutare și salvare, de poliție zborurile monarhilor, șefilor de stat, premierilor și miniștrilor.

Sindicatul Serviciilor de Trafic Aerian din România (ATSR) a transmis public scuze pentru disconfortul creat vineri în urma grevei de avertisment declanșată de către angajații ROMATSA.

Aceștia au precizat că greva declanșată reprezintă urmarea unei lungi "bătălii" pentru păstrarea prestigiului instituției ROMATSA, "pentru depolitizarea și decăpușarea ei".

Sindicaliștii susțin că nu urmăresc avantaje materiale, ci siguranța locului de muncă.

"Nu urmărim avantaje materiale, ci siguranța locului de muncă, în condițiile în care, din cauza unui management defectuos, se ajunge cu pași programați la faliment și înstrăinare. Au vândut pământul, urmează cerul?", se arată în comunicat ATSR.

De asemenea, sindicaliștii avertizează că înmulțirea zborurilor pe teritoriul românesc și diminuarea numărului de controlori de trafic constituie un atac la adresa siguranței traficului, cu toate eforturile pe care angajații ROMATSA le depun pentru "a gestiona eficient traficul din spațiul aerian românesc".

"De aceea, rugăm publicul larg să ne înțeleagă și să fie alături de noi în acest demers care ne privește pe toți, familiile noastre, copiii noștri... Nu vrem să mai pozăm în vinovați din cauza incompetenței, indolenței și a lipsei de răspundere a unor indivizi necalificați pentru posturile de conducere pe care le ocupă în diverse instituții ale statului", precizează sindicaliștii în comunicatul citat.

Sindicatul Serviciilor de Trafic Aerian (ATSR) a declanșat greva de avertisment, din cauza lipsei contractului colectiv de muncă, care a expirat din data de 1 septembrie 2016, dar și pentru că nu s-a ajuns la nicio înțelegere cu autoritățile în privința revendicărilor salariaților.

"Având în vedere că pe timpul negocierilor ce au avut loc în vederea perfectării unui nou CCM pentru perioada 2016/2017 părțile implicate în negociere, respectiv sindicatul reprezentativ ATSR, pe de o parte, și RA ROMATSA, pe de altă parte, nu au ajuns la o înțelegere cu privire la revendicările formulate de salariați, sindicatul reprezentativ a obținut acordul a mai mult de jumătate din numărul de membri ai acestuia de a declara grevă de avertisment la nivelul RA ROMATSA, toate subunitățile, în data de 12 mai 2017, între orele 11:00 — 13:00", se arată într-un document al ATSR.

În timpul grevei se va asigura mai mult de o treime din activitatea normală a ROMATSA, iar organizatorii acesteia, respectiv comisia de negociere a sindicatului ATSR, au disponibilitatea de a continua negocierile cu patronatul în vederea soluționării revendicărilor. Controlorii de trafic avertizează că în cazul în care greva de avertisment nu are ca efect soluționarea revendicărilor și încheierea unui nou Contract Colectiv de Muncă vor declanșa greva generală.

Ultima grevă de avertisment declanșată de controlorii de trafic aerian a avut loc în iulie 2015 și a afectat 22 de aterizări și 18 decolări, adică 40 de mișcări de aeronave programate pe Aeroportul Internațional Henri Coandă București, conform planurilor de zbor.

Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian — ROMATSA se află sub autoritatea Ministerului Transporturilor. ROMATSA are statut de regie autonomă autofinanțată de importanță națională, deține monopolul natural al serviciilor de trafic aerian și nu primește de la bugetul statului sume pentru realizarea obiectului de activitate sau pentru realizarea programului de investiții și dezvoltare.

ORA 07.07 Controlorii de trafic aerian intră vineri, între orele 11:00 și 13:00, în grevă de avertisment

Sindicatul Serviciilor de Trafic Aerian (ATSR) va declanșa vineri, între orele 11:00 și 13:00, o grevă de avertisment, din cauza lipsei contractului colectiv de muncă, care a expirat din data de 1 septembrie 2016, dar și pentru că nu s-a ajuns la nicio înțelegere cu autoritățile în privința revendicărilor salariaților.

Salariații ROMATSA acuză lipsa unui nou contract colectiv de muncă pentru perioada 2016/2017, faptul că nu se mai fac angajări, nu există buget, iar conducerea Regiei este una interimară. "Având în vedere că pe timpul negocierilor ce au avut loc în vederea perfectării unui nou CCM pentru perioada 2016/2017 părțile implicate în negociere, respectiv sindicatul reprezentativ ATSR, pe de o parte, și RA ROMATSA, pe de altă parte, nu au ajuns la o înțelegere cu privire la revendicările formulate de salariați, sindicatul reprezentativ a obținut acordul a mai mult de jumătate din numărul de membri ai acestuia de a declara grevă de avertisment la nivelul RA ROMATSA, toate subunitățile, în data de 12 mai 2017, între orele 11:00 — 13:00", se arată într-un document al ATSR.

În timpul grevei se va asigura mai mult de o treime din activitatea normală a ROMATSA, iar organizatorii acesteia, respectiv comisia de negociere a sindicatului ATSR, au disponibilitatea de a continua negocierile cu patronatul în vederea soluționării revendicărilor.

Greva controlorilor de trafic aerian nu va afecta zborurile monarhilor, șefilor de stat, premierilor și miniștrilor, zborurile misiunilor de căutare și salvare, zborurile militare, zborurile umanitare și zborurile de poliție aeriană.

Controlorii de trafic avertizează că în cazul în care greva de avertisment nu are ca efect soluționarea revendicărilor și încheierea unui nou Contract Colectiv de Muncă vor declanșa greva generală.

Ultima grevă de avertisment declanșată de controlorii de trafic aerian a avut loc în iulie 2015 și a afectat 22 de aterizări și 18 decolări, adică 40 de mișcări de aeronave programate pe Aeroportul Internațional Henri Coandă București, conform planurilor de zbor.

Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian — ROMATSA se află sub autoritatea Ministerului Transporturilor. ROMATSA are statut de regie autonomă autofinanțată de importanță națională, deține monopolul natural al serviciilor de trafic aerian și nu primește de la bugetul statului sume pentru realizarea obiectului de activitate sau pentru realizarea programului de investiții și dezvoltare.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: