Ilan Laufer: Legea preventiei, unul dintre momentele cele mai asteptate de mediul de afaceri din Romania

Data publicarii: 17-05-2017 | Economie

Secretarul de stat in Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, Ilan Laufer, a declarat marti, la Targu Mures, in cadrul conferintei de prezentare a Programului Start-up Nation, ca proiectul Legii preventiei este pe punctul de a fi trimis in Parlament si ca acest act normativ este unul dintre momentele cele mai asteptate de catre mediul de afaceri din Romania.

"În conformitate cu programul de guvernare, sunt prevăzute mai multe acțiuni pe care le-aș denumi piloni, pe baza cărora ar trebui să construim acest mediu de afaceri mai predictibil, mai consecvent, mai prietenos. Aș începe cu Legea prevenției, care se află în stadiul final, există și anexa finală care este parte integrantă din această lege și urmează să fie trimisă către Parlament. (...) Legea prevenției este un moment foarte important pentru mediul de afaceri din România, aș putea să spun că poate este unul dintre momentele cele mai așteptate, fiindcă prin intermediul acestei Legi a prevenției autoritățile și organele cu abilitate de control în România nu vor mai putea aplica sancțiuni în mod automat atunci când vin în control la societățile comerciale", a afirmat Ilan Laufer.

Acesta a arătat că pentru cele peste 300 de contravenții care au fost incluse în cadrul proiectului Legii prevenției, organele de control vor fi obligate să creeze un plan de conformare și să acorde un termen de 90 de zile pentru intrarea în legalitate.

"Numai după aceste 90 de zile vor putea să reia controlul și, în cazul în care vor intra în legalitate, nu vor fi sancționați în niciun fel. Există firme care sunt supuse unor neplăceri și se ajunge câteodată la suspendarea activității acestora și la amenzi de 20.000 — 25.000 de lei, pe anumite chestiuni pe care nu le considerăm deosebit de grave și pentru care dorim să aplicăm legea prevenției", a spus secretarul de stat.

Ilan Laufer a precizat că legea are și o directivă educativă, în sensul că prevede atât obligațiile, cât și drepturile mediului de afaceri, dar și modul de aplicare a sancțiunilor.

"Din păcate, avem astăzi situații în care diverse echipe de control și inspectori aplică diverse sancțiuni pentru aceleași contravenții. Lucrul acesta nu trebuie să mai existe", a punctat Ilan Laufer.

Secretarul de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ilan Laufer, alături de secretarul de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului, Adrian Mlădinoiu, au organizat, marți, la Târgu Mureș, o întâlnire cu persoane interesate de programul Start-up Nation din județul Mureș.

Programul Start-up Nation a fost aprobat prin OUG nr.10/2017 pentru stimularea înființării de noi întreprinderi mici și mijlocii și se adresează cetățenilor români, cu vârsta minimă de 18 ani, care vor să înființeze o firmă.

Acest program are ca obiectiv principal stimularea înființării de noi întreprinderi mici și mijlocii, îmbunătățirea performanțelor economice ale start-up-urilor, creșterea potențialului de accesare a surselor de finanțare și facilitarea accesului acestora la finanțare.

Sursa: Agerpress