Noul viceguvernator al BNR este ingrijorat de ritmul rapid al cresterii economice

Data publicarii: 25-05-2017 | Economie

Cresterea rapida a economiei romanesti, stimulata de consum, este nesustenabila si risca sa duca la ajustari dureroase in viitor, a declarat miercuri noul viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei, Eugen Nicolaescu, intr-un interviu acordat Bloomberg.

Plenul Camerei Deputaților și Senatului a decis miercuri, prin vot, numirea liberalului Eugen Nicolăescu în funcția de viceguvernator al Băncii Naționale a României și membru în Consiliul de Administrație al BNR.

Eugen Nicolăescu și-a exprimat intenția de a susține o cooperare mai strânsă cu Guvernul pentru a asigura stabilitatea macroeconomică.

"Nu ne putemuita la actualul ritm de creștere fără să ne întrebăm ce riscuri stau în față. De multe ori am avut o politică fiscală care mergea într-o direcție și o politică monetară care mergea în alta. Nu cred că asta este bine pentru țară", a spus Eugen Nicolăescu.

În perioada ianuarie-martie 2017, România a avut cel mai puternic ritm de creștere economică din UE, grație unui avans de 5,7% comparativ cu perioada similară a anului trecut, ca urmare a exploziei consumului alimentat de majorări de salarii și reduceri de taxe. Însă Comisia Europeană a avertizat România că trebuie să își corecteze deficitul altfel riscă să fie declanșată o procedură de deficit excesiv, ceea ce ar afecta ratingul de țară.

Eugen Nicolăescu, deputat PNL de București, îi va lua locul lui Bogdan Olteanu care a demisionat din funcția de viceguvernator al BNR, după ce a fost arestat preventiv într-un dosar de corupție. Odată cu numirea lui Eugen Nicolăescu, boardul BNR, va fi compus iarăși din nouă membri. Prima ședință de politică monetară la care va participa noul viceguvernator va avea loc în data de 3 iulie.

Sursa: Agerpress