Petrescu: Evolutia industriei auto trebuie sustinuta de Guvern; Romania poate deveni pol de excelenta

Data publicarii: 31-05-2017 | Economie

Evolutia industriei auto trebuie sustinuta de Guvern pentru ca este un sector care merge bine, iar Romania poate deveni un pol regional de excelenta, a declarat Alexandru Petrescu, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, conform unui comunicat de presa al institutiei remis, marti, AGERPRES.

''Industria automotive s-a remarcat drept principal vector de industrializare, fiind printre primele sectoare care au angrenat inteligența și creativitatea românească prin prezența celor mai consolidate și productive centre de R&D (cercetare și dezvoltare n.r.) care dau tonul trendurilor industriei auto la nivel european și mondial. Însumând peste 600 de companii, 200.000 de angajați și o cifră de afaceri de circa 22 miliarde euro, cu un export de peste 13 miliarde euro, ce reprezintă 24% din exportul național, evoluția acestei industrii trebuie să fie susținută de Guvernul român pentru că este un sector care merge bine și poate să-și maximizeze potențialul pentru ca, în final, România să devină un pol regional de excelență'', a spus Petrescu.

El a participat, marți, la cea de-a patra ediție a Întâlnirilor de afaceri din sectorul automotive, organizată de biroul Business France din România și Ambasada Franței în România în parteneriat cu Grup Renault România, Asociația Constructorilor de Automobile din România (ACAROM), Camera de Comerț și Industrie Franceză din România (CCIFER) și Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK).

''În cadrul unor discuții aplicate cu participanții la eveniment, printre care reprezentanți ai companiilor Bosh, Michelin, Renault, ai Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK), ai Asociației Constructorilor de Automobile din România (ACAROM), ministrul Petrescu a agreat cu aceștia intensificarea acțiunilor de  monetizare a trendului european în industria 4.0 și de creștere a valorii adăugate și a productivității în companiile din acest sector. La eveniment au participat peste 30 de companii, multe dintre ele venite special din Franța pentru a prospecta și a se dezvolta piața românească de profil. În cadrul întâlnirilor business to business, companiile, reprezentând mai multe domenii din industria auto, de la fabricarea de piese și componente la soluțiile informatice, au avut oportunitatea, pe de o parte, de a prezenta noi produse și tehnologii inovatoare pentru industria automobilelor din România, iar pe de altă parte de a se familiariza cu perspectivele pieței auto românești, dar și provocările importante în termeni de creștere a valorii adăugate și de dezvoltare'', se arată în comunicatul ministerului.

În 2016, în România, s-a înregistrat o creștere cu 17,8% a vânzărilor de automobile noi, comparativ cu anul precedent, ceea ce înseamnă aproape 142.000 de vehicule noi vândute.

Sursa: Agerpress