Oettinger: In bugetul UE pe 2018 dorim un echilibru corect intre mentinerea angajamentelor anterioare si abordarea noilor provocari

Data publicarii: 31-05-2017 | Economie

Trimisul special al AGERPRES, Daniel Florea, transmite: Dorim ca prin bugetul UE pe 2018 sa gasim echilibrul corect intre mentinerea angajamentelor noastre anterioare cu privire la programele majore ale UE si abordarea noilor provocari, imbunatatind in acelasi timp valoarea adaugata la nivelul UE, a declarat comisarul european pentru buget, Günther Oettinger, la finalul prezentarii proiectului de bugetul pe 2018 al UE propus de Comisia Europeana.

"Prin acest buget dorim să găsim echilibrul corect între menținerea angajamentelor noastre anterioare cu privire la programele majore ale UE și abordarea noilor provocări, îmbunătățind în același timp valoarea adăugată la nivelul UE. Încercăm să ne asigurăm că mai mulți tineri europeni vor putea găsi locuri de muncă și că mai multe investiții cheie vor fi făcute pe teren. Demonstrarea rezultatelor tangibile și aducerea unei diferențe în viața de zi cu zi a europenilor continuă să conducă toate acțiunile UE", a declarat Gunther Oettinger la Parlamentul European la finalul prezentării făcute în cadrul comisiei de bugete a PE a propunerii de proiect a CE pentru bugetul UE pe 2018.

Oficialul CE a adăugat că bugetul pe 2018 nu va fi unul revoluționar și este poate ultimul exercițiu bugetar care le are în vedere pe cele 28 de state membre, menționând că suma totală propusă este de 160,6 miliarde de euro.

Potrivit propunerii Comisiei, bugetul UE va aloca 55,4 miliarde de euro pentru fondurile structurale și de investiții pentru regiuni și state membre și aproape 59,6 miliarde de euro pentru agricultori și pentru dezvoltarea rurală.

De asemenea, suma de 4,1 miliarde de euro prevăzută de CE în proiectul de buget pentru 2018 în domeniul migrației și securității aduce un total de finanțare UE pentru migrație și securitate la un nivel fără precedent de 22 de miliarde de euro în perioada 2015-2018.

Vor fi disponibile fonduri suplimentare pentru a aborda cauzele principale ale migrației externe, în special prin acordarea de asistență țărilor din afara UE care se ocupă de fluxuri mari de migrație, cum ar fi Libanul și Iordania.

Proiectul de buget include, de asemenea, angajamentele pentru această regiune realizate la conferința de la Bruxelles privind susținerea viitorului Siriei în aprilie 2017, care totalizează 560 de milioane de euro.

Sursa: Agerpress