Din 2007 apare Fondul creantelor salariale: 0,25% din contributia la somaj a firmelor

Data publicarii: 22-12-2006
Un procent de 0,25% din contributia pe care angajatorii o platesc la bugetul asigurarilor pentru somaj va fi orientat, incepand cu 1 ianuarie 2007, pentru infiintarea Fondului de Garantare pentru plata creantelor salariale. Guvernul a adoptat, joi, normele de aplicare a legii 200/2006, care prevede infiintarea, de la 1 ianuarie 2007, a Fondului de Garantare pentru plata creantelor salariale, in cazul in care societatea intra in insolventa.

Angajatorii vor avea obligatia, de la 1 ianuarie 2007, sa contribuie cu 0,25% din fondul total de salarii brute lunare la acest fond, procent care va fi transferat din contributia pe care acestia o platesc la bugetul asigurarilor pentru somaj. Astfel, de la 1 ianuarie, contributia la fondul de somaj se diminueaza cu 0,25 de procente, de la 2,50% la 2,25%.

Normele de aplicare precizeaza ca diminuarea cotei de contributie cu 0,25% puncte procentuale nu se aplica contributiei datorate de angajatori la bugetul asigurarilor pentru somaj pentru urmatoarele categorii de persoane asigurate obligatoriu in sistemul asigurarilor pentru somaj: functionari publici si alte categorii de persoane care isi desfasoara  activitatea pe baza unui act administrativ de numire, persoane care au raport de munca in calitatea de membru cooperator sau persoanelor cu functii elective sau celor care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative sau judecatoresti, pe perioada mandatului.

Din fondul de garantare se vor plati salariile restante, compensatiile banesti restante datorate de angajator pentru concediul de odihna neefectuat, dar numai pentru maximum un an de munca sau compensatiile restante in cazul accidentelor de munca. De asemenea, din fond se mai pot achita platile compensatorii restante in cazul incetarii raporturilor de munca sau indemnizatiile restante pe care angajatorii au obligatia sa le achite in cazul in intreruperii temporare a lucrului. Creantele salariale care se pot plati din fondul de garantare vor fi suportate pe o perioada de trei luni.

Gestionarea Fondului se va face de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, prin agentiile judetene, iar creantele salariale se vor achita intr-o singura transa, prin sistemul de plata utilizat si pentru plata indemnizatiei pentru somaj.

In cazul in care se pronunta inchiderea procedurii de insolventa, ca urmare a redresarii angajatorilor, acestia sunt obligati sa restituie sumele suportate din fondul de garantare, in sase luni de la pronuntarea hotararii.

Prevederile legii se aplica salariatilor angajatorilor care intra in stare de insolventa dupa data de 1 ianuarie 2007, iar plata creantelor salariale, precum si cheltuielile de gestionare a fondului se suporta, in 2007, din subventia acordata de stat catre bugetul asigurarilor pentru somaj. Normele de aplicare stabilesc ca nivelul anual al cheltuielilor de gestionare a Fondului este in limita de cinci procente din resursele financiare ale Fondului de Garantare.

Legea 200/2006 transpune directiva europeana referitoare la protectia salariatilor in cazul insolventei angajatorului.

Sursa: NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: