Olguta Vasilescu: A trebuit sa refacem calculele cu Ministerul de Finante ca sa ramanem in aceeasi anvelopa salariala; mai mult nu este

Data publicarii: 07-06-2017 | Economie

Ministerul Muncii calculase un impact de 75 de miliarde de lei pana la sfarsitul anului 2018 pentru Legea salarizarii, dar a trebuit sa refaca calculele marti dimineata cu Ministerul de Finante ca sa ramana in aceeasi anvelopa salariala, a declarat marti, ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu.

"Astfel, noi calculasem un impact de 75 de miliarde până la sfârșitul anului 2018. A trebuit să refacem calculele de dimineață cu Ministerul de Finanțe ca să rămânem în aceeași anvelopă salarială pentru că mai mult nu este. Și atunci a trebuit să găsim această soluție. Înțeleg că au mai rămas în discuție niște amendamente de la ședința de data trecută pe care le veți trece probabil acum care de asemenea sunt cu impact asupra acestei anvelope salariale și care au fost la rândul lor calculate", a spus Lia Olguța Vasilescu, la Comisia pentru Muncă din Camera Deputaților.

Potrivit acesteia, majorările salariale de anul acesta sunt de 6 miliarde de lei, iar cele de anul viitor de 10 miliarde de lei.

"Domnul președinte, cifra pe care am convenit-o încă de la începutul redactării acestei legi a fost de 75 de miliarde până la sfârșitul anului viitor, deci 2018 inclusiv și cu 32 de miliarde în perioada 2017—2020. Așa cum ați spus și dumneavoastră, anul acesta au fost creșteri salariale de 6 miliarde, pentru anul viitor sunt trecute în lege creșteri de 10 miliarde, dar aș vrea să fac o precizare foarte importantă și chiar să vă corectez un pic pentru că de la 1 ianuarie 2018 toți bugetarii vor avea o creștere de 25%, toți bugetarii, incluzând educația și sănătatea. După care, a doua creștere ar fi la sănătate, care merg direct în grila din 2022, iar la educație ar mai fi o creștere de 20% care aplicată la creșterea de 25% de la începutul anului înseamnă o creștere de 50%", a precizat Vasilescu.

De asemenea, ministrul Muncii a afirmat că la Senat au fost acceptate 80 de amendamente de la parlamentari, iar la Camera Deputaților 100 de amendamente.

"În afară de aceste amendamente, care știți foarte bine că au un impact pe buget, au mai fost modificări de salarii în creștere pentru OPC-uri, IMM-uri, 20% OPC-uri, 20% IMM-uri, 20% agențiile de mediu, 10% salariu de merit care s-a luat în avans din august în luna mai, soldele de funcție care s-au dublat și acum pleacă de la nivelul salariului minim și la aceste creșteri făcute prin Ordonanța 2 de către Camera Deputaților se adaugă toate celelalte creșteri din comisiile parlamentare, majorările pe care știți cu toții că le-ați făcut prin amendamentele pe care le-ați depus", a mai spus Vasilescu.

Separat, ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, a explicat marți, că impactul legii salarizării unitare va fi de 8,6% din PIB în 2018.

"De la 8 azi dimineață am avut o ședință la care a participat inclusiv Olguța Vasilescu (ministrul Muncii, n.r.). De la 1 ianuarie 2018 operăm o creștere salarială de 25% pentru toată lumea, iar de la 1 martie 2018 ne atingem obiectivul de a asigura creșterea integrală pentru sănătate și 50% pentru învățământ. Efectul este o anvelopă salarială de 75 miliarde lei ceea ce ne situează ca pondere în PIB la 8,6%. Este ținta pe care am urmărit-o. Mi-aș fi dorit să fie mai spre 8% dar între 8 — 9% este sustenabil", a spus Ștefan marți, după întâlnirea cu premierul Sorin Grindeanu.

El a precizat că în 2017 aceste cheltuieli se ridică la 66 de miliarde de lei.

"Față de 66 miliarde lei în 2017, sumă care nu include tichetele de masă, vacanță, ne ducem la 76 miliarde lei pe impact brut", a mai arătat ministrul Finanțelor.

La începutul lunii aprilie, ministrul Muncii anunța majorări salariale de 50% pentru Educație și Sănătate începând din ianuarie 2018.

"La data de 1 iulie 2017 se acordă următoarele creșteri salariale: soldele de funcție ale personalului militar se majorează cu 20% față de nivelul acordat pentru martie 2017, salariile de funcție ale polițiștilor cresc cu 5% față de nivelul acordat pentru martie 2017. Salariile de bază de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice din instituțiile și autoritățile publice ale administrației locale intră în plată începând cu 1 ianuarie 2018. De la 1 ianuarie sunt următoarele creșteri salariale: medici și asistente, ce intră cu toată creșterea (...) salariile de bază pentru personalul didactic din învățământ se majorează cu 50% față de decembrie 2017, salariile de bază, solde de funcție, salariile de funcție, indemnizațiile de încadrare ale personalului salariat se majorează cu 25% față de nivelul acordat în decembrie 2017", a explicat Olguța Vasilescu în 6 aprilie, la Sinaia.

Marți după-amiază deputații din Comisia de muncă urmează să dea un raport asupra legii salarizării personalului bugetar.

Potrivit ministrului Muncii, legea va trebui adoptată miercuri de Camera Deputaților, care este și for decizional în acest caz.

Sursa: Agerpress