Vasilescu (BNR): Romania, o tara in necaz pentru ca este un decalaj imens intre posibilitati si realizarile concrete

Data publicarii: 09-06-2017 | Economie

Romania este o tara in necaz pentru ca exista un decalaj imens intre posibilitati si realizarile concrete, a declarat, joi, Adrian Vasilescu, consilier de strategie la Banca Nationala a Romaniei (BNR), intr-o conferinta de profil.

"Suntem o țară în necaz pentru că avem un decalaj imens, cel mai mare decalaj între posibilitățile noastre și realizările noastre concrete de fiecare zi. Țara asta realizează sub potențial. Dacă aceste lucruri nu sunt în minte și în suflet, nu dau rezultate", a spus Vasilescu.

El a dat ca exemplu o situație din Japonia unde fiecare persoană dintr-o companie se gândește la problemele întreprinderii, acest lucru fiind ideal și la nivel de țară.

"Vă spun o întâmplare favorabilă, aparent nefavorabilă în primă fază. O fată de 25 de ani muncitoare în acea întreprindere a pierdut trenul. În Japonia să pierzi trenul, să întârzii la lucru este o dramă imensă. A luat un taxi și l-a rugat pe șoferul de taxi să alerge după tren. Taxiul a ajuns înaintea trenului dar ca să ajungi în întreprindere trebuia să treci de linia ferată și deja era pusă bariera. A trecut trenul, a vibrat taximetrul și fata a zis: Trenul! A alergat direct la departamentul de cercetare, a început o tevatură imensă cercetând mersul trenurilor, loturile cu produse care au plecat și, după două săptămâni, au ajuns la concluzia că asta este trenul. În clipa în care trenul trecea pe la întreprindere, toate produsele alea erau cu deviație. Acest caz a fost analizat de catedra de sociologie a Universității din Tokio și ei au ajuns la concluzia că educația financiară, economică, este atât de puternică în Japonia și în întreprinderea aceea încât dacă se produce o problemă într-o întreprindere care trebuie rezolvată, aceasta devine unică pentru toți cei 3.000 de oameni care lucrează acolo. Fata aia avea în suflet problema întreprinderii", a explicat Adrian Vasilescu.

Sursa: Agerpress