Romanii au investit 4 milioane de euro in constructia de piscine, in 2016; estimarile pentru 2017 arata o crestere de 20% (specialisti)

Data publicarii: 12-06-2017 | Economie

Romanii au investit, in 2016, in constructia de piscine circa 4 milioane de euro, iar estimarile expertilor din domeniu arata o crestere medie anuala de 20%, pana aproape de 5 milioane de euro, pentru 2017.

Potrivit specialiștilor din domeniu, bugetul investit în construcția unei piscine ar putea crește de trei ori profitul unei proprietăți, în momentul vânzării.

''Industria construcțiilor a ajuns, în prezent, la o constantă pe piața de piscine. Cea mai prosperă perioadă pe piața din România în ceea ce privește acest sector din domeniul construcțiilor a fost între anii 2000 și 2007. Ulterior, criza economică a afectat considerabil domeniul construcțiilor de imobiliare, însă nu la fel de mult și piața construcțiilor de piscine, iar puterea de cumpărare nu a scăzut în rândul beneficiarilor. Față de 2016, specialiștii se așteaptă la creșteri de circa 20% ale pieței, creșteri care vor continua și în următorii ani, bazate pe tendințele pieței în ultimii 5 ani'', a apreciat Doru Crânguși, expert Piscine Service.

În ceea ce privește valoarea unei proprietăți dotată cu piscină, în București cea mai scumpă zonă este cea de Nord, iar costul construcției unei piscine poate crește cu aproximativ 10-15% față de restul zonelor din Capitală.

''Acest lucru se întâmplă din cauza faptului ca în zona de nord căile de acces pentru mașinile de mare tonaj, care fac transportul materialelor necesare instalării piscinei, sunt mai restricționate, astfel că atât prețul, cât și durata construcției pot suferi modificări considerabile în această zonă, spre deosebire de altele din Capitală. Cu toate acestea, locuitorii cartierelor rezidențiale nu sunt descurajați de aceste aspecte, dovadă că 80% dintre piscinele private sunt construite în aceste zone. Bugetul investit în construcția unei piscine ar putea fi obținut ca profit la o valoare de trei ori mai mare în momentul vânzării proprietății, estimează specialiștii în construcții piscine. Cu toate acestea, factorul determinat al valorii proprietății pe criteriul prezenței unei piscine rămâne vechimea construcției, întrucât investiția inițială se poate devaloriza odată cu deteriorarea piscinei'', arată sursa citată.

La capitolul costuri, specialiștii din domeniu susțin că, în 2017, construcția unui model standard de piscină îngropată cu dimensiune de 32 mp, pornește de la 8.000 de euro, la care se adaugă prețul manoperei de instalare a piscinei (tarif de pornire de 350 de euro/mp) și costul transportului materialelor, ce variază în funcție de locația unde are loc construcția piscinei, dar și de complexitatea acesteia. Costurile totale de construcție a unei piscine asimetrice cresc cu circa 20%.

Pe de altă parte, conform datelor din piață, există și modele de piscine mai accesibile ca preț, respectiv rotunde la un diametru de 3,5 metri și o adâncime de 1,2 metri, cu o structura executată din panouri metalice din oțel și placată cu liner, care pleacă de la 7.000 de lei.

Totodată, prețul serviciilor de întreținere pentru orice tip de piscină cu dimensiuni de maxim 10 metri pe 5 metri poate porni de la 200 de euro/lună, în care sunt incluse și substanțele necesare întreținerii.

''(...) atunci când vorbim despre costurile de întreținere anuale, ne referim mai exact la costurile din sezon, întrucât pe durata iernii costurile de întreținere sunt inexistente. Pentru a da un estimat de cost pentru întreținere, suma pe care va trebui să o scoată un proprietar de piscină din buzunar este undeva pe la 1.200 de euro pe lună, așa încât costul întreținerii pe sezonul de vară este de maxim 7.200 de euro, la care se adaugă costurile de curent, circa 60 de euro în plus pe lună'', a explicat Crânguși.

Statistica de specialitate arată că, în general, lunile în care piscina este utilizată cel mai des sunt iunie, iulie și august, până când temperatura de pe timpul nopții scade și apa din piscină este tot mai rece.

Construcția de piscine pe piața din România a început în jurul anului 1998, iar anul trecut numărul total al proprietarilor de piscine s-a ridicat la aproximativ 4.500. Anual, se construiesc, în medie, circa 300 de piscine în toată țara.

Sursa: Agerpress