Teodorovici: Miliardele de euro din fonduri europene pe noul cadru financiar trebuiau cheltuite pana acum

Data publicarii: 15-06-2017 | Economie

Guvernul nu a dat drumul la bani in sistem, iar miliardele de euro fonduri europene trebuiau, pana acum, cheltuite, a declarat miercuri pentru AGERPRES Eugen Teodorovici, presedintele Comisiei de buget din Senat.

'România nu avea voie, cum nu a avut voie între preaderare și aderare, să modifice sistemul folosit în preaderare. Dacă se făcea treaba asta, ciclul financiar 2007-2013 începea în forță și de mult cheltuia banii alocați pentru acea perioadă. Același lucru s-a întâmplat, din păcate, și acum. Ministerul Fondurilor Europene a dispărut fără logică. El a performat foarte bine și a făcut ceea ce nimeni în România nu a crezut, la fel și în afara României nu a crezut, nici Comisia Europeană, deci un minister desființat, o abordare schimbată, din păcate. Astăzi mă uit că banii în piață nu sunt. Aici sunt două chestiuni diferite. Una este abordarea pe care o are Guvernul cu cei de la CE în ceea ce privește acreditarea sistemului și principala chestiune este cea între tine, Guvern, și mediul economic, adică trebuie să dai drumul la bani în sistem. Miliardele de euro trebuiau până acum cheltuite, iar când tu vei termina treaba cu desemnarea Autorităților de Management, atunci trimiți facturile la Comisie. Nu poți să faci un blocaj. Oprești partea de finanțare în piață. A început ceva pe noul ciclu financiar, adică contracte de achiziție publică și lucrări aferente? Nu!', a spus Teodorovici.

El a precizat că nu este mulțumit de sistemul informatic MySMIS.

'De MySMIS nu sunt mulțumit și am spus și domnului președinte Aron Popa, președintele Autorității de Audit, că sper că nu va lăsa nivelul de verificare, standardul, adică să nu își diminueze această atenție și modul de a verifica sistemul pentru că nu vreau să avem în România anul viitor suspendări de fonduri pentru că acum s-a închis un ochi sau altul la modul în care se desemnează autoritățile de management. Știu că este un an de final de mandat al domnului președinte, în octombrie pleacă. Sper ca acest moment să nu influențeze decizia Autorității de Audit', a mai arătat senatorul.

Sursa: Agerpress