ABSL: Taxa de solidaritate si impozitul pe cifra de afaceri pot conduce la scaderea investitiilor straine

Data publicarii: 05-07-2017 | Economie

Taxa de solidaritate si impozitul pe cifra de afaceri pot avea un efect negativ asupra economiei romanesti, conducand la scaderea investitiilor straine si la imposibilitatea crearii de noi locuri de munca, se arata intr-un comunicat de presa al ABSL Romania (Association of Business Service Leaders), remis, marti, AGERPRES.

'Companiile membre ABSL consideră că predictibilitatea mediului de afaceri este un factor cheie al creșterii economice, iar modificarea radicală a programului fiscal fără consultări cu mediul de afaceri sau fără studii de impact prezintă un risc major adus economiei în ansamblu, cu efecte imediate asupra dezvoltării industriei noastre și creării de noi locuri de muncă', se arată în document.

Potrivit acestuia, inițiativele de tipul taxei de solidaritate afectează, prin reducerea salariului net, segmentul profesioniștilor performanți din mediul privat care sunt responsabili cu atragerea de proiecte noi pe piața locală și conducerea unor programe cu efecte benefice asupra întregii economii.

'Mai mult, indiferent cât de mari sunt salariile și încasările corespunzătoare acestora la bugetul de stat pentru cetățenii afectați negativ de această inițiativă, pensia pe care o vor primi de la stat va fi plafonată conform legislației în vigoare — ceea ce conduce în fapt la crearea unei alte inechități în societatea românească. Este astfel clar că aceste resurse extrem de valoroase pentru economia românească, vor fi acum profund dezavantajate, iar migrarea lor (împreună cu proiectele coordonate de acestea) către destinații mai atractive va fi semnificativ sporită. Prin introducerea unei taxe pe cifra de afaceri este posibil ca România să între în conflict cu legislația Uniunii Europene în acest domeniu și, în plus, să descurajeze investițiile străine', menționează sursa citată.

ABSL precizează că investițiile străine nu urmăresc profitul în primii ani de existență ai unei companii.

'Taxarea acestora încă din primii ani, indiferent de rezultatele lor financiare, poate reduce semnificativ șansele lor de succes și apetitul investitorilor, generând un efect negativ în cascadă în economia românească. În plus, în cazul relațiilor comerciale cu mai multe nivele de subcontractori, același serviciu va fi taxat de mai multe ori similar cu sistemul de impozitare pe 'circulația mărfurilor' care s-a dovedit ineficient și a fost abolit cu mulți ani în urmă de majoritatea statelor dezvoltate. Astfel, ABSL consideră că operarea în condiții de risc ridicat și impredictibilitate, va face din ce în ce mai dificilă atragerea de noi proiecte pe piața românească și promovarea României că destinație atractivă și competitivă pentru investitorii din această industrie', menționează sursa citată.

Asociația propune reconsiderarea imediată a acestor măsuri și dezbaterea lor cu reprezentanții mediului de afaceri, ABSL asigurând noul Guvern că va aloca resurse pentru grupuri de lucru în dezbaterea acestor teme și va veni cu propuneri concrete ca alternative viabile la asigurarea cadrului legislativ propice dezvoltării industriei și economiei României.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: